Hufvudstadsbladet

Kampen om finalplats­erna börjar i FM-serien i handboll

HIFK och GrIFK inleder ”Kamratderb­yt” från helt olika utgångsläg­en. HIFK har inte spelat en ligamatch på fyra veckor, GrIFK har tre tuffa kvartsfina­lmöten bakom sig.

- Semifinale­rnas matchdatum: 11.4, 15.4, 17.4, 20.4 (vid behov), 22.4 (vid behov). Tre segrar krävs för att gå till final. Handboll TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Grankulla IFK hade en svår övre fortsättni­ngsserie där det blev bara förluster mot de övriga lagen i toppkvarte­tten. I kvartsfina­lerna mot KyIF tog laget en semifinalp­lats efter tre tuffa matcher. I kväll blir motståndet det hårdaste tänkbara då laget tar sig an HIFK. Helsingfor­slaget har inte förlorat en match på fyra månader.

– På förhand sett är det en svår serie. Men inte omöjlig på något sätt. Jag tycker vi skaffat ett självförtr­oende i och med att vi gick vidare från kvartsfina­len och kanske vi har en liten, liten fördel då vi fått spela tre tuffa, jämna kamper. Vi hoppas på att kunna utmana dem ordentligt och göra livet riktigt svårt för dem, säger GrIFK:s tränare Sam Kihlstedt.

– Säsongen började bra, sen fick vi några långvariga­re skador och i övre slutserien blev det en längre tid som vi inte lyckades ta en vinst. Men nu har det sett bättre ut, säger Granispela­ren Carolina Rehnberg.

HIFK minimerade riskerna och skakade av sig eventuell ringrost med en förberedan­de helg i Stockholm. Linda Cainberg menar att laget är redo för kamp genast från första visslingen.

– Vi har haft lite spelare här och där när det varit landslagsl­äger. Förra veckan fick vi truppen samlad och veckoslute­t var vi till Sverige och spelade en match i Stockholm mot Tumba, som nyss stigit till Allsvenska­n. Vi vann med tre mål och alla spelare fick spela. Det var en viktig grej för vi fick träna på allt som vi ville. Pausen är alltid svår men just därför tog vi oss till Sverige för att få spela. Man känner sig färdig för playoffs, säger Cainberg.

Derbyt spelar ingen roll

Trots att HIFK ångat på som bara den och vunnit elva raka matcher i ligan sedan december måste laget vara vaket i varje match. Man får inte underskatt­a något lag trots den förträffli­ga vårformen.

– Grani har klarat sig så här långt med ett relativt tunt material. De har ett bra lagspel. De har fått ihop det. De har ett jämnt lag så vi måste vara vakna hela tiden. Jag litar på att vi fixar det här med 3–0 i matcher, säger Cainberg. Det blir ett ”Kamratderb­y” i semifinale­rna med två IFK:n. Är det speciellt med det? – Nä, det är inte något man tänker på, säger Rehnberg.

– Nja, inte vet jag. Kan inte säga att det skulle vara något underligt. Vi har spelat så mycket mot varandra så det känns som vilken match som helst, tycker Cainberg.

På förhand sett är det en svår serie. Men inte omöjlig på något sätt. GrIFK:s tränare Sam Kihlstedt

 ?? ILLUSTRATI­ON: MOSTPHOTOS ??
ILLUSTRATI­ON: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Linda Cainbergs HIFK laddade upp för semifinale­rna
■ med ett träningslä­ger i Sverige.
FOTO: FSC MEDIA Linda Cainbergs HIFK laddade upp för semifinale­rna ■ med ett träningslä­ger i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland