Hufvudstadsbladet

HS: Alla poängsätts enligt sjukdomsri­sk efter vårdreform­en

- HBL

Då de nya vårdcentra­lerna ska ersättas för sina klienter sker det utifrån en personlig riskbedömn­ing för var och en, som beaktar bland annat socioekono­miska faktorer och tidigare sjukdomar. Det skriver Helsingin Sanomat.

Den så kallade kapitering­smodellen innebär att såväl privata som offentliga vårdcentra­ler efter vårdreform­en får betalt per klient. För att ersättning­arna ska vara rimliga beräknas de utifrån vissa faktorer som sjuklighet, utbildning­snivå och bostadsort. Enligt forsknings­chef Timo Seppälä vid Institutet för hälsa och välfärd THL, som intervjuas i Helsingin Sanomat, beräknas avgifterna ändå betydligt exaktare än man tidigare antagit. Seppälä leder den enhet där kapitering­smodellen för tillfället utvecklas.

– Ersättning­en måste definitivt vara personlig. Om den bygger på bara några enstaka faktorer som ålder, bostadsort eller utbildning är lockelsen för hälsovårds­företagen att välja sina kunder alldeles för stor, säger Seppälä till Helsingin Sanomat.

För att undvika att företagen på det viset plockar russinen ur kakan ska ersättning­arna vara större för den som förväntas behöva mer vårdtjänst­er.

Exakt hur den här riskbedömn­ingen ska se ut är ännu inte klart, men enligt Seppälä ska åtminstone sådant som utbildning, ålder, sysselsätt­ning, familjeför­hållanden, bostadsort och personlig sjukdomshi­storia beaktas. På det viset kan alla få en personlig riskfaktor som ligger till grund för ersättning­en.

Det är ändå inte meningen att var och en ska informeras om sitt värde på vårdmarkna­den, försäkrar Seppälä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland