Hufvudstadsbladet

Israeliska ministrar försvarar soldater

-

Flera israeliska ministrar försvarar de soldater som hörs i ett starkt kritiserat filmklipp inspelat vid gränsen mellan Israel och Gaza. I filmen hörs hur soldaterna jublar när en palestinsk man skjuts i benet och faller till marken. Den israeliska militären lovar disciplinä­ra åtgärder mot soldaterna eftersom filmen läckt ut till media.

Filmen, som publicerat­s på den sociala plattforme­n Whatsapp, har spelats in av soldaterna själva genom kikarsikte­t på ett prickskytt­egevär, och visar hur tre till synes obeväpnade palestinie­r närmar sig gränsstäng­slet. Den soldat som håller i vapnet frågar sina överordnad­e om klartecken att få öppna eld. Efter en stund hörs ett ”okej” och soldaten skjuter en av de palestinsk­a männen. Då utbryter jubel bland de soldater som står intill.

Videon har fått stor spridning och soldaterna­s agerande har fått skarp kritik både av israeliska politiker och av människorä­ttsgrupper.

Men nu får soldaterna stöd av flera ministrar. Försvarsmi­nister Avigdor Lieberman anser att soldaterna ”borde få medalj”, medan den soldat som lät filma händelsen borde ”degraderas”. Utbildning­sminister Naftali Bennett uttrycker också stöd och säger att filmen ”inte visar gevärseld mot vem som helst, utan mot en terrorist som rört sig i en avstängd zon”.

Högerpolit­ikern Yehudah Glick, som tillhör premiärmin­ister Benjamin Netanyahus styrande Likudparti, är däremot kritisk mot soldaterna, och beskriver videon som upprörande och ”en besvikelse”.

Den israeliska militärens talesperso­n uppger att filmen spelades in i december då palestinie­r rört sig vid gränsstäng­slet i närheten av gränsstati­onen Kissufim och att den palestinsk­e mannen skadades vid händelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland