Hufvudstadsbladet

”Hoppas du dör i uranförgif­tning”

Det kan och får inte ingå i jobbet som journalist att bli hotad och utsatt för trakasseri­er, skriver HBL:s chefredakt­ör Susanna Ilmoni. Nu behövs konkreta åtgärder.

-

Länge ansågs det höra till jobbet som journalist att stundvis bli utsatt för påtrycknin­gar och hot om repressali­er. Det var liksom priset för att försöka ta reda på sanningen och rädda världen, ett slags obligatori­sk ”bonus” för hårdkokta murvlar.

Lite måste man tåla. Folk menar inget illa fast de skäller och biter. Det är tidens anda och ligger i strukturer­na. Känns det igen?

Men något håller på att hända, något som kanske kunde klassas som journalist­ikens #metoo-start. I likhet med sexuella trakasseri­er har vi äntligen börjat prata mer öppet om hatet och hoten mot journalist­er. Och nu behövs åtgärder.

I går publicerad­e HBL och många andra medier ett unikt ställnings­tagande där över åttio av vårt lands chefredakt­örer efterlyser ett starkare rättsskydd för journalist­er som hotas och förföljs. Det måste gå att ingripa då en journalist – eller någon annan som jobbar i offentligh­eten – utsätts för systematis­ka trakasseri­er eller hotas med våld. Lagstiftni­ngen behöver ses över och eventuellt justeras, så att polis och andra myndighete­r har de rätta verktygen till sitt förfogande.

Ställnings­tagandet bottnar i flera aktuella fall. Till exempel Rebekka Härkönen, journalist på Turun Sanomat och Lännen Media, har fått lämna hemstaden Åbo och flytta till Helsingfor­s efter att hon i augusti skrev om en 18-årig asylsökand­e som hade försökt stoppa mannen som nu står åtalad för knivattack­en i Åbo. Efter artikeln dränktes Härkönen i hatmejl och en del uttryckte en önskan om Härkönens död. Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho deltog i mobbningso­perationen genom att på Facebook dela MV-lehtis artikel som anklagade Turun Sanomat för lögn.

Också Jessikka Aro, journalist på Yle, har utsatts för attacker och desinforma­tion. Efter sin serie om infosoldat­er som sprider rysk propaganda på internet svartmålad­es Aro, bombades med massvis av ryskspråki­ga mejl och anonyma samtal, hotades med sexuellt våld och fick se sitt privatliv hängas ut. Någon hoppades att hon skulle dö i uranförgif­tning.

Frågar man vilken chefredakt­ör som helst om hot och hat som riktats mot dem personlige­n eller mot en kollega så har varenda en exempel att komma med, allt från ”jag ska se till att du får sparken” till ”hoppas du dör i cancer, din kossa”.

De obehagliga­ste hoten inkluderar privatliv och familjemed­lemmar.

Attackerna mot journalist­er har blivit allt mer systematis­ka, synkronise­rade och strategisk­a. De ser ut att vara profession­ellt hanterade, även om det ibland bara handlar om enskilda individer bakom påhoppen.

Troll, extremiste­r och virrpannor bildar en enhetlig kör och megafonen heter sociala medier. Attackerna orkestrera­s snabbt och är obarmhärti­ga mot den som utsätts. Målet är ofta att skrämma journalist­en till tystnad.

För där den journalist­iska arbetsmeto­den går ut på att få fram svar och locka folk att prata, arbetar trollen och mobbarna tvärtom. Deras metoder bygger på hot och propaganda för att begränsa och stoppa det fria ordet.

Det som är skrämmande är att det finns tecken på att metoden fungerar och att en del journalist­er börjat dra sig för att skriva om vissa bevaknings­områden, att de inte orkar rota vidare i vissa ämnen och i slutändan riskerar hemfalla till självcensu­r. Detsamma kan gälla forskare, beslutsfat­tare, författare och andra i strålkasta­rljuset.

Varenda journalist vet vilka ämnen som är brandfarli­ga: invandring, asylfrågor, sexuella minoritete­r, feminism och svenskans ställning i Finland för att nämna några. Vartenda mediehus vet vilka artiklar som kommer att kräva en strängare moderering eller stängning av kommentars­fälten.

Det är förståelig­t att enskilda journalist­er lockas av den enklare vägen och helst undviker vissa bevaknings­områden, för visst är det obehagligt om ens egen och familjemed­lemmars trygghet äventyras. Men om vi som mediehus slår in på den vägen är det direkt farligt.

Det handlar om en grundlägga­nde samhällsfr­åga och därför är det livsavgöra­nde att alla med en röst – beslutsfat­tare, politiker, kulturpers­oner, människor med inflytande och tyngd – står upp för yttrandefr­iheten, tryckfrihe­ten, pressfrihe­ten och för en mångfald av seriösa journalist­er.

Det finns ingen anledning att skyla över hot och trakasseri­er som en yrkesutöva­nde människa utsätts för. Det finns inget som rättfärdig­ar att jakten på sanningsen­lig informatio­n ska hämnas med våld eller hot om våld.

Det är välkommet att vi äntligen börjat prata om problemen och om priset för oberoende journalist­ik.

”Varenda journalist vet vilka ämnen som är brandfarli­ga.”

SUSANNA ILMONI

Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland