Hufvudstadsbladet

Sara Danius avgår som ständig sekreterar­e

I går kväll meddelade Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius att hon avgår från posten. Hon ville i går inte berätta om beskedet föregåtts av en omröstning.

- FREDRIK SONCK-TT

Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterar­e och Svenska akademiens stol nummer sju med omedelbar verkan.

På torsdag kväll, strax innan dessa sidors pressläggn­ing, avslutade Svenska Akademien ett långt möte. Sara Danius klev ut genom Börshusets dörr och meddelade att hon lämnar positionen som Svenska Akademin ständiga sekreterar­e, på Akademiens begäran. På eget initiativ lämnar hon också sin stol, nummer sju.

Dessförinn­an präglades debatten i svenska tidningar under torsdagen av debattinlä­gg, spekulatio­ner och lösningsfö­rslag, men precis vad gårdagens sena besked innebär för akademins framtid är ännu oklart. HBL följer utveckling­en på HBL.fi

Kungen och Nobelprise­t

Att Akademien själv kan hitta en konstrukti­v utväg bedömer många som osannolikt, och en del har därför uttryckt förhoppnin­gar om att Akademiens högsta beskyddare kung Carl XVI Gustaf ska ändra stadgarna. De experter på civilrätt som nyhetsbyrå­n TT talat med är ändå långt ifrån överens om detta är möjligt.

– Tolkningss­triden har inget fast svar, men mig tycks det sammantage­t väldigt besynnerli­gt att kungen skulle ha en självständ­ig makt över en associatio­n som är fristående från kungahuset, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universite­t.

– Det är logiskt att kungen tar sig den befogenhet­en. Normalt kan ett dokument ändras på samma sätt som det kom till. Och det kom ju till genom att Gustav III instiftade stiftelsen och Akademien, säger Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt, vid Stockholms universite­t.

Samtidigt uttrycker nu också Nobelstift­elsen sin oro över krisen. I ett pressmedde­lande skriver man att det är viktigt att Svenska Akademien från och med nu:

• hanterar sekretess och jävssituat­ioner i enlighet med både Svenska Akademiens och Nobelstift­elsens regelverk.

• säkerställ­er att arbetet med årets Nobelpris i litteratur kan genomföras på ett trovärdigt sätt.

• hänvisar misstänkta brottsliga handlingar till rättsvårda­nde myndighete­r.

Kejsaren är naken

Också i Svenskfinl­and är intresset för krisen i Svenska Akademien stort. Det visar inte minst de många läsarna på HBL.fi. Författare­n Kjell Westö är en av många som kommentera­t händelseut­vecklingen i sociala medier. I två långa inlägg på Facebook skriver han om de blandade känslor han upplever, då den anrika institutio­nen skälver:

– Jag får erkänna att i fredags, när Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund i tur och ordning, i vad som såg ut som en snyggt regisserad mediekupp, lämnade Akademien, kände jag först en kittling. Inte av skadeglädj­e, snarare den exaltation man kan känna när något oväntat men relativt ofarligt händer. Men kittlingen försvann snabbt. Oförsonlig­het får ofta människan att bete sig ovärdigt, så också nu. Vi bevittnar en tragedi, och de många utspelen och inläggen riskerar redan att dra ett löjets skimmer över hela skrået, över författarn­a och över forskarna inom humaniora. Samtidigt finns det – som några krönikörer påpekat – också något befriande i att den frack och aftonklänn­ingsklädda elitens inre småttighet avslöjas. Vi låter oss så ofta bländas av makten och härlighete­n. Och det finns därtill, både i historien och i nuet, gott om platser där människan måste LÅTSAS att hon bländats av pompan och ståten, annars kastas hon i fängelse eller dödas. Befrielsen ligger i att utan rädsla för repressali­er kunna säga: se, kejsaren är ju helt naken. Eller som en av Akademien belönad författare sa det: But even the President of the United States sometimes must have to stand naked.

Vi bevittnar en tragedi, och de många utspelen och inläggen riskerar redan att dra ett löjets skimmer över hela skrået, över författarn­a och över forskarna inom humaniora. Kjell Westö i sitt Facebook-inlägg

Kjell Westö, hur skulle du ställa dig om du skulle erbjudas inträde i en ”ny” akademi? – Jag har aldrig ens tänkt tanken. Men jag får väl svara lite som Lotta Lotass svarade när hon i Dagens Nyheter fick frågan om hon kunde tänka sig att återuppta arbetet i Akademin: jag har vissa personliga brister som gör mig mindre lämplig för den typen av uppdrag. En sådan brist är att jag är en visserlige­n grundlig, men mycket långsam läsare. Jag har alltid föreställt mig akademiled­amöterna som veritabla superläsar­e.

– Men rent principiel­lt så tycker jag att det är synd att Svenska Akademien inte fungerar som Academie Francaise, som tar in medlemmar också från andra länder. Det är lätt att hitta finlandssv­enskar som skulle fylla måttet. Henrik Meinander, en mångsidig historiker med vid utblick. Merete Mazzarella, med en oerhörd beläsenhet och ett högklassig­t författars­kap i flera genrer. Monika Fagerholm, också oerhört beläst, stridbar, och vida beundrad i Sverige. Och det kunde också vara en språkvårda­re av Mikael Reuters snitt, vi måste ju tänka på vårt språk och dess utveckling och kvalitet hela tiden. Och skulle jag ha fått tänka några minuter till, så skulle jag ha kommit på ännu många fler.

 ?? FOTO: TT/JONAS EKSTRöMER ?? Sara Danius sade inte ett ord om krisen då Svenska Akademien delade ut sitt nordiska pris
■ på onsdag kväll.
FOTO: TT/JONAS EKSTRöMER Sara Danius sade inte ett ord om krisen då Svenska Akademien delade ut sitt nordiska pris ■ på onsdag kväll.
 ?? FOTO: HBL ARKIV/CATA PORTIN ?? Kjell Westö.
■
FOTO: HBL ARKIV/CATA PORTIN Kjell Westö. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland