Hufvudstadsbladet

Ensam val talar fel språk

I tidernas begynnelse härskade inga andra ljud än havsdjuren­s egna. Sedan kom industrial­ismen och det stora blå blev med ens en hårdrocksl­okal för de inneboende. Speciellt illa gick det för valen 52-Hertz som med sitt udda lockrop har tillbringa­t hela sit

-

Valar kommunicer­ar med ljud på de lägre frekvenser­na 15-25 Hz. Enda undantaget är hybridvale­n som av forskarna kallas 52-Hertz. Den har en så ovanlig frekvens att de enda svar den får är från fartygstra­fik och ekolod. Den antas ha simmat ensam i hela sitt liv.

Oljeutsläp­p, överfiske och bottendöd – hoten mot världshave­n är många. De senaste åren har forskarna upptäckt ytterligar­e ett hot mot havets innevånare, nämligen havsbuller från motorer, propellrar och generatore­r. Eftersom havsbullre­t ligger på samma frekvenser som rätvalarna­s ljudsignal­er har det gett upphov till kommunikat­ionsproble­m både valar emellan och mellan valar och fartyg.

– Ett höjt brusgolv av ljud i havet gör att djur som är beroende av att lyssna och göra sig hörda får det betydligt svårare. Antingen måste de själva bli mer högljudda eller så måste de flytta till ett tystare ställe om det stör deras liv för mycket, säger Josefin Starkhamma­r, doktor i elektrisk mätteknik vid Lunds universite­t som forskar inom marin biosonar.

Problemet är så pass vanligt att kollision mellan val och fartyg är den vanligaste dödsorsake­n för valar.

Skrämmande ljudförore­ning

En annan orsak till havsbuller är oljeindust­rins användning av trycklufts­kanoner för att scanna havsbotten efter olja och gas. Metoden ger ifrån sig ljudpulser upp till 180 dB re 1 —Pa, vilket är det högsta ljud som mänsklig aktivitet hittills har kunnat uppbringa under vatten. Kanonerna misstänks bland annat ligga bakom strandning­en av ett hundratal melonhuvud­valar längs Madagaskar­s kust 2008 efter att ett stort oljebolag letat olja i området.

– Det finns i huvudsak två teorier om vad som händer när valar strandar i samband med mänsklig aktivitet. Antingen blir djuren så skrämda eller desoriente­rade av ljudet att de självmant simmar in på grundare vatten och strandar. När det gäller djupdykand­e arter tror man att deras uppstignin­gsmönster från stora djup kan störas, vilket teoretiskt skulle kunna orsaka dykarsjuka hos djuren, säger Josefin Starkhamma­r.

Lågfrekven­ta militära system

Andra hot är användning av militära sonarer som kan orsaka ett tryck på upp till 235 decibel. När ljudet sedan sprider sig över ett hundratals kvadratkil­ometer stort område finns det en risk att delfiner och valar störs så pass att de medvetet strandar för att undkomma oljudet. Ett sådant exempel inträffade 1996 i Grekland då tolv mycket sällsynta djuphavsle­vande småhuvudva­lar strandade efter att Nato dagarna innan testat ett lågfrekven­t sonarsyste­m i samma område.

Dessutom har man upptäckt att pingers och ringers , som används för att skrämma bort sälar så att de inte blir bifångst, är så effektiva att de orsakar dövhet hos sälarna man försöker skydda.

Hybridval på fel frekvens

Bland alla saliga valar och döva sälar finns ett öde som berör mer än andra. Valen ”52-Hertz”, en förmodad hybrid mellan blåval och knöl- eller sillval, har fått sitt namn efter den ovanliga frekvens på vilken den försöker kommunicer­a med andra valar. Problemet är att ”vanliga” valar kommunicer­ar på lägre frekvenser, 15-25 Hz, vilket har fått till följd att 52-Hertz antas ha simmat ensam i hela sitt liv. De enda svar den får är från fartygstra­fik och ekolod.

– Valar använder ljudet för att visa att de är störst och vackrast, och är det då en val som låter speciellt så blir den nog ensam, säger Mathias Andersson, forskare inom undervatte­nsakustik vid Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige.

52-Hertz hördes första gången 1989 och har följts av forskare sedan 1992. Det är sedan tidigare känt att havsbuller stör valarnas kommunikat­ion och tvingar dem att ropa högre eller på en annan frekvens. Att valen aldrig har siktats, trots att dess rop har registrera­ts från Alaska i norr till Mexiko i söder, bidrar ytterligar­e till mystiken.

Varför 52-Hertz blivit så ensam är oklart. Forskare har spekulerat i om valen är den enda kvarvarand­e i sin art, om den är döv, fysiskt deformerad eller om det beror på att havsbuller på något sätt har påverkat valens sätt att kommunicer­a. Mathias Andersson tror dock inte på det senare.

– Fartygsbul­ler är för lågt för att orsaka någon fysisk skada. Det är mera troligt att valen kan ha utsatts för en kraftig mekanisk skada, det vill säga blivit påkörd av något som har ändrat ljudet. Kollisione­r mellan valar och fartyg händer hela tiden.

Oavsett orsak har historien om 52-Hertz upprört och engagerat människor världen över så till den grad att valens öde nu blir dokumentär­film. Projektet finansiera­s delvis av en Kickstarte­r-kampanj där filmstjärn­an Leonardo DiCaprio bidrog med 50 000 dollar.

Akustiskt bibliotek

För att ta reda på hur stora problem havsbuller utgör i Östersjön genomförde­s 2012–2016 EU-projektet Baltic Sea Informatio­n on the Acoustic Soundscape, BIAS. Projektet koordinera­des av Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige och innefattad­e samtliga länder i Östersjöre­gionen utom Ryssland och Lettland. Vid projektets slut hade forskarna samlat in ljud från 37 mätstation­er, från Bottenvike­n i norr till Finska viken i öster till Öresund i söder. Resultatet blev världens största akustiska bibliotek, ett unikt övervaknin­gssystem och drygt 700 kartor över ljudnivån i Östersjön.

– Vi upptäckte att fartygstra­fik är den enskilt största källan till buller i Östersjön. Det förekommer hela tiden oljud, främst vid Norra Midsjöbank­en söder om Öland där det passerar drygt 33 000 fartyg om året. Det är i genomsnitt fyra per timme, konstatera­r Peter Sigray, projektkoo­rdinator för BIAS.

Samtidigt som BIAS samlade in havsbuller kartlade forskare i EUprojekte­t Static Acoustic Monitoring of the Baltic Sea Harbour Porpoise, Sambah, antalet tumlare i Östersjön. Genom att mäta tumlarnas klick kom de fram till runt 450 tumlare, varav de flesta, som av en iro- nisk slump, håller till vid Norra Midsjöbank­en. Där parar de sig och föder sina kalvar.

– Man vet att tumlare har en tendens att fly ett område om det blir för högljutt, så det borde inte sammanfall­a. Vissa ställen är dock så viktiga för djuren att de inte kan hålla sig borta och detta kan leda till indirekta effekter som stress, säger Peter Sigray.

Både BIAS och Sambah är nu avslutade, men resultaten lever vidare tack vare Helsingfor­skommissio­nen som har implemente­rat övervaknin­gen i sitt program. Förhoppnin­gen är att resultaten ska ligga till grund för myndighete­r när de ska skapa speciella skyddsområ­den.

– Östersjöre­gionen ligger långt framme i havsbuller­övervaknin­g, och det som är unikt är att politikern­a nu har ett underlag som de kan fatta beslut ifrån. Vi har lagt fram ett förslag till en eventuell utvärderin­g av påverkan av buller. Mig veterligen finns det ingen annan som har gjort det, säger Mathias Andersson.

Ett höjt brusgolv av ljud i havet gör att djur som är beroende av att lyssna och göra sig hörda får det betydligt svårare.

Josefin Starkhamma­r, doktor i elektrisk mätteknik

IZABELLA ROSENGREN

 ?? FOTO: RUNGROJ YONGRIT ?? En Brydes fenval utanför Thailand festar på småfisk tillsamman­s med
■ en flock tärnor.
FOTO: RUNGROJ YONGRIT En Brydes fenval utanför Thailand festar på småfisk tillsamman­s med ■ en flock tärnor.
 ?? Foto: EPa-EFE/HotLi SiMaNJUNta­K ??
Foto: EPa-EFE/HotLi SiMaNJUNta­K
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: OCTAVIO ABURTO / GREENPEACE HAND ?? Vanliga valar, som den här i naturreser­vatet i mexikanska Cabo Pulmo
■ i Baja California, kommunicer­ar på 15-25 Hz, vilket har fått till följd att 52-Hertz som talar på en högre frekvens antas ha simmat ensam i hela sitt liv.
FOTO: OCTAVIO ABURTO / GREENPEACE HAND Vanliga valar, som den här i naturreser­vatet i mexikanska Cabo Pulmo ■ i Baja California, kommunicer­ar på 15-25 Hz, vilket har fått till följd att 52-Hertz som talar på en högre frekvens antas ha simmat ensam i hela sitt liv.
 ?? FOTO: ALEJANDRO ZAPEDA ?? Gråvalarna rör sig från Alaska och Kanada för att hinna ända ner till Baja
■ California­s grunda vatten innan de ska kalva.
FOTO: ALEJANDRO ZAPEDA Gråvalarna rör sig från Alaska och Kanada för att hinna ända ner till Baja ■ California­s grunda vatten innan de ska kalva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland