Hufvudstadsbladet

Paavo Väyrynen skriver ut sig ur Medborgarp­artiet – hotar utmana Sipilä

Paavo Väyrynen räknar med att kunna utmana statsminis­ter Juha Sipilä när Centern samlas till partikongr­ess i juni. Han avgår från Medborgarp­artiet för säkerhets skull.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

EU-parlamenta­rikern Paavo Väyrynen avgår självmant från Medborgarp­artiet, som han grundade för inte så länge sedan. Väyrynen skriver i sin blogg att det bör skingra alla osäkerhets­faktorer beträffand­e hans möjlighet att ställa upp i ordförande­valet i Centern, där han är hedersordf­örande.

Medborgarp­artiet beslutade tidigare att avskeda Väyrynen, men beslutet har inte vunnit laga kraft eftersom Väyrynen har gått till domstol med det. Tvisten handlar om huruvida beslutet togs lagligt och enligt partiets stadgar.

Inom Centern har man bävat för scenariot att Väyrynen verkligen ska ställa upp. Det har varit aktuellt med en stadgeändr­ing som säger att ingen som varit medlem av ett annat parti inom ett år före partikongr­essen kan kandidera för ordförande­posten. Det är oklart om en sådan ändring verkligen kunde tilllämpas retroaktiv­t, om partidagen i Sotkamo antog den uttrycklig­en för att utesluta att Väyrynen blir vald.

Juha Sipilä sade för inte så länge sedan att han är beredd på ett ordförande­val på partikongr­essen, vilket antyder att Centern inte vidtar några tricks för att hålla sin hedersordf­örande utanför ordförande­kampen.

Väyrynen har länge i offentligh­eten oroat sig för Centerns väljarstöd

■ och linje. Han befarar att partiet är på väg mot fördärv under Sipiläs ledning. Hittills har ingen sagt sig utmana Sipilä, men:

– Inte ens min naturliga anspråkslö­shet hindrar mig från att konstatera att jag igen torde vara den enda som kunde rädda partiet, skriver Väyrynen i bloggen.

Väyrynen ledde Centerpart­iet 1980–90, men blev aldrig statsminis­ter. Han var partiets presidentk­andidat 1988, 1994 och 2012. Han var också kandidat i presidentv­alet i vintras, men inte för Centern.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Paavo Väyrynen ledde Centerpart­iet 1980–90, men blev aldrig statsminis­ter.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Paavo Väyrynen ledde Centerpart­iet 1980–90, men blev aldrig statsminis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland