Hufvudstadsbladet

Skatteavta­let mellan Finland och Portugal kan sägas upp

-

Regeringen föreslår att det skatteavta­l mellan Finland och Portugal man haft sedan 1970 ska sägas upp från och med 2019. De bestämmels­er i avtalet som gäller beskattnin­g av pensioner motsvarar inte Finlands skatteavta­lspolitik.

Skatteavta­let begränsar till exempel Finlands rätt att beskatta vissa pensioner som Finland betalar ut, och ytterligar­e de inkomster man kan ha fått från uthyrning och försäljnin­g av aktielägen­heter som finns i Finland.

Man har länge försökt förnya skatteavta­let mellan länderna, och ett nytt avtal underteckn­ades av finansmini­ster Petteri Orpo och Portugals finansmini­ster Mário Centanoi november 2016.

– Det nuvarande skatteavta­let från 1970 mellan Finland och Portugal motsvarar inte uppfattnin­gen om en rättvis beskattnin­g av pensioner, och därför bör det sägas upp, säger finansmini­ster Petteri Orpo i ett pressmedde­lande.

Det nya avtalet blir tillämplig­t bara om det godkänts av båda ländernas parlament, och om länderna har underrätta­t varandra om godkännand­et.

Behandlas i Portugals parlament

Portugals regering har inte ännu överlämnat det nya avtalet till parlamente­t för behandling. Om Portugal inte godkänner det nya avtalet kommer Finlands egen lagstiftni­ng att tillämpas. Det betyder att man i Finland i enlighet med den nationella lagstiftni­ngen kan beskatta de inkomster som en person bosatt i Finland får från Portugal, och de inkomster som en person bosatt i Portugal får från Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland