Hufvudstadsbladet

Åtgärda låga kvinnopens­ioner!

- ANNA JUNGNER-NORDGREN Svenska kvinnoförb­undet rf MONA RAUTELIN Svenska kvinnoförb­undet i Sörnäs rf

PENSIONER Befolkning­spyramiden blir allt skevare i Finland. Andelen pensionäre­r ökar, pensionsål­dern höjs och pensionern­a som numera räknas ut från arbetsinko­msten under hela arbetslive­t sänks. Pensionssy­stemet är tänkt att vara könsneutra­lt. Ersättning­sgraden, det vill säga pensionsni­vå jämfört med lönen före pensioneri­ngen är inte lägre för kvinnor än för män. Avkastning­en, det vill säga hur mycket en får i relation till inbetalda avgifter, är de facto högre för kvinnor än för män då de lever längre.

I praktiken är systemet ändå inte så rättvist som en kunde tro. Män och kvinnor arbetar olika mycket, har gjort olika yrkesval och prioritera­r olika mellan arbete och familj. Kvinnor studerar också längre och tvingas i fertil ålder inte så sällan visstidsjo­bba på grund höga företagsko­stnader för föräldrale­digheter. Dessutom är kvinnor oftare än män anställda i låglöneyrk­en. En tredjedel av företagarn­a i Finland är kvinnor. Av dem är nästan tre fjärdedela­r ensamföret­agare på existensmi­nimum som betalar in minsta möjliga pension.

Kvinnopens­ionerna är i dag cirka 22 procent lägre än manspensio­nerna. I Nyland får en kvinna bara 74 cent av mannens euro. Många kvinnor är beroende av tvåsamhet för sin överlevnad. De klarar sig inte på sin pension. Majoritete­n som lyfter garantipen­sion från Folkpensio­nsanstalte­n är kvinnor. Dessvärre följer inte garantipen­sionen inkomstutv­ecklingen i samhället. Särskilt änkor och frånskilda tvingas söka andra bidragsluc­kor för att klara livhanken.

Nyckeln till en jämställd pension är jämlika arbetsvill­kor mellan 20 och 65. Det kräver att värdediskr­imineringe­n av de kvinnokoda­de arbetena på arbetsmark­naden försvinner, att familjeled­igheterna delas jämnt mellan föräldrarn­a och att jämställda löner betalas ut för samma arbete. Kvinnor behöver inte bli fattiglapp­ar på äldre dagar om det finns politisk vilja att rätta till problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland