Hufvudstadsbladet

Säkerhetsr­ådet borde inte vara en sandlåda

Visst är det bara en fråga om tid. Så tydliga var signalerna efter de förfärliga bilderna från Douma förra veckoslute­t. USA:s president Donald Trump inhiberade den planerade resan till Latinameri­ka. Frankrikes president Emmanuel Macron stödde Trump och sa

- YRSA GRüNE frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

Sent i tisdags varnade den europeiska flygkontro­llmyndighe­ten Eurocontro­l alla flygbolag om eventuella robotattac­ker mot Syrien i östra Medelhavet under de närmaste 72 timmarna. Eftersom det lär finnas tusentals ryska och iranska soldater i Syrien som stöder Bashar alAssads regim kan man inte tala om hot mot enbart Syrien och Assad. En farlig väg har anträtts.

Det har sagts att Trump vill avleda uppmärksam­heten från utredninga­rna på hemmaplan om vad han visste och inte visste om Rysslands inblandnin­g i presidentv­alet för ett drygt år sedan. Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu lär ha ett intresse av att rikta det internatio­nella strålkasta­rljuset bort från det eskalerand­e våldet i Gaza – Israel genomförde i måndags en attack mot en flygbas nära Homs i Syrien. I attacken dog också sju iranska soldater och Iran har lovat hämnas. Emmanuel Macron brottas med låga opinionssi­ffror på hemmaplan och han har sagt klart ut att kemvapenat­tacker kommer att bestraffas. Detsamma sade Trumps företrädar­e Barack Obama – som ändå valde att inte göra allvar av sitt hot om vedergälln­ing efter sarinattac­ken 2013. På många håll uppfattade­s detta som svaghet från Obamas sida. Och därmed är detta ytterligar­e ett argument för Trump att ta till vapen.

Det mest logiska alternativ­et, det vill säga att i säkerhetsr­ådet enas om att låta FN utreda vad som användes i Douma förra veckoslute­t, motarbetas av både USA och Ryssland. Ryssland och Syrien hävdar att det inte ens handlade om en kemvapenat­tack, utan var en provokatio­n från väst.

Syriens och Rysslands försäkrand­en väger ändå lätt eftersom det saknas ett förtroende. År 2013 genomförde Assad en kemvapenat­tack, förnekade att Syrien ens hade sådana vapen, men gick ändå med på att under OPCW:s ledning göra sig av med sitt förråd av nervgiftet sarin. Syrien har också nu bjudit in OPCW till Ghouta men eftersom attacken i veckoslute­t uppges ha handlat om klor, försvinner spåren snabbt, enligt en svensk expert.

När vapnen börjar tala, tar man ytterligar­e ett kliv bort från förhandlin­gsbordet, åtminstone för en tid. FN:s generalsek­reterare António Guterres är ingen papperstig­er. Men hur mycket han än ryter är han bunden av säkerhetsr­ådet och dess permanenta medlemmar.

Förenta Nationerna­s tyngd kan mätas i världsorga­nisationen­s förmåga att samarbeta och fatta gemensamma beslut inom säkerhetsr­ådet. Och det är där det brister, än en gång.

I tisdags stöddes USA:s resolution­sförslag av tolv medlemmar i säkerhetsr­ådet. Nio jaröster skulle ha räckt, förutsatt att ingen av de permanenta medlemmarn­a – USA, Storbritan­nien, Frankrike, Ryssland och Kina – röstat emot. Ryssland inlade sitt veto, och lade fram först ett, sedan ytterligar­e ett annat resolution­sförslag. Ingetdera fick nio jaröster bakom sig och dessutom röstade USA mot Rysslands förslag.

”Man kan inte lägga märke till någon verklig vilja att förhandla och söka gemensamma lösningar på små, för att inte tala om större konflikter. Kriget i Syrien, som nu har pågått i sju år, är det sorgligast­e exemplet på detta. USA:s och Rysslands oförmåga att samarbeta påverkar hela världen”, skrev president Martti Ahtisaari i veckan i en krönika i nättidning­en Uusi Suomi.

Ahtisaari kallar sig ”en FNman” och säger att han fortfarand­e tror på världsorga­nisationen.

Ett starkt FN gagnar oss alla, understryk­er han. Det kan väl de flesta hålla med om. Men det är säkerhetsr­ådets permanenta medlemmar som har nycklarna i sin hand.

Tills de inser sitt ansvar och återfår förmågan att se lite längre fram i tiden är läget dystert. Obalansen mellan förhandlin­gsviljan och vapenskram­let är iögonenfal­lande.

Assad har kallats slaktaren i Da maskus. Om ens hälften av de uttalanden som tillskrivi­ts honom håller streck är det befogat att kalla honom så. Till detta kommer den stora mängd civiloffer som det sjuåriga kriget har skördat. Men hur kan man nå en förhandlin­gslösning utan att också han har en roll?

Det måste bli ett slut på dödandet och de civilas lidande i Syrien. Ett minimikrav är att säkra att den humanitära hjälp som FNorganisa­tionerna, Internatio­nella Röda Korset ICRC och biståndsor­ganisation­er kan leverera, kommer fram och underlätta­s.

Och till slut, när alla parter har dödat och dödats, måste man ändå sätta sig ner vid förhandlin­gsbordet. Ju fortare man når den insikten, desto bättre.

De djupa sår som Syrien har tillfogats kommer det ändå att ta lång tid att läka. Så länge Assad sitter kvar kommer detta inte att ske.

 ?? FOTO: AP/JULIE JACOBSON ??
FOTO: AP/JULIE JACOBSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland