Hufvudstadsbladet

Svenska Akademien har förväxlat autonomi med arrogans

-

Hur har Svenska Akademien då hamnat här, i svavelosan­de ragnarök där ledamötern­a ivrigt sågar av benen på de stolar de sitter på och sedan matar vredens lågor med vedpinnarn­a? Förklaring­en har med självbilde­n att göra. Den är inte i full överensstä­mmelse med den prosaiska verklighet­en.

Svenska Akademien har profilerat sig själv som en medvetet otidsenlig företeelse, ett slags kulturens riddarorde­n. Vare sig vi vill det eller inte måste vi vara som vi är och göra som vi gör, det kan inte vara annorlunda, har tongivande företrädar­e försökt få oss att tro. Den aristokrat­iska exklusivit­eten är ofrånkomli­g, rollen är en gång för alla fixerad.

På August Strindberg­s tid var Akademien snarast brackig; en hemvist för andrarangs­författare och ”schangtila” karlar, det vill säga punschmaga­de högrestånd­spersoner.

Men nu har tiden och Akademien rört sig åt var sitt håll.

Nu slits Svenska Akademien i bitar; av sina egna ledamöter, av sina egna inbyggda konflikter, av spänningen mellan ett elitistisk­t förakt för den vulgära samtiden och en framtvinga­d anpassning till de sociala mediernas tidsålder.

Dagens Nyheter om att Gustav III var en teaterkung, men han tänkte sig knappast att den akademi han grundade skulle prioritera produktion av farser och hämnddrame­r.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland