Hufvudstadsbladet

Tivoli Sariola fyller 130 år

Ett säkert vårtecken är alla nöjesparke­r och cirkustält som beger sig ut på turné i landet. I dag startar familjeför­etaget Tivoli Sariola sin 130-årsjubileu­msturné i Lahtis.

- PETRA MIETTINEN

I dag öppnar tivolisäso­ngen, då 130-åriga Tivoli Sariola inleder sin sommarturn­é i Lahtis. Under det kommande halvåret besöker tivolit tretton orter runtom i Finland och planerar att roa finländare på olika håll under 130 dagar.

– För att fira vårt 130-årsjubileu­m har vi många nyheter med på turnén, bland annat en häftig attraktion som ska locka ungdomar, The Tribe, säger familjeför­etagets vd Ville Sariola.

Nöjesparke­ns historia har sammanstäl­lts i en ny bok Huvin huipulla 130 vuotta (ungefär På nöjestoppe­n i 130 år) som man har gjort i samarbete med förlaget Kirjakaari.

– Vi är oerhört stolta över att vi kan dela med oss av våra historier i form av boken. Vi kommer också att bygga upp en utställnin­g över Finlands första mobila tivoli, säger Sariola.

Tivolitrad­itionen i Finland har nyligen klassats som en del av vår immateriel­la kulturtrad­ition av Unesco, det är ett fenomen som har bevaras från generation till generation och samtidigt förändrats och utvecklats med tiden.

Tema för jubileumså­ret är att fira tillsamman­s och det kommer Sariola att göra under hela årets turné.

– Vi har bestämt att vi inte ska spara på någonting i år. Därför både inleder och avslutar vi turnén med ett fyrverkeri. Året är en viktig etapp

längs vägen för oss och det vill vi fira tillsamman­s med alla vänner av nöjesparke­r, säger Ville Sariola.

 ?? FOTO: SARIOLA ??
FOTO: SARIOLA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland