Hufvudstadsbladet

Gammalt kontor blir näste för nöjen

I andelslage­t Elantos gamla högkvarter på Tavastväge­n i Helsingfor­s öppnas på lördag restaurang­en och klubben Väinö Kallio. I det anrika husets tredje våning är det möjligt att bland annat äta frukost och fira bröllop.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Elantos gamla huvudkonto­r på Tavastväge­n i Helsingfor­s blir ett nytt centrum för bland annat restaurang­er. I dag öppnas Väinö Kallio som beskrivs som ett evenemangs­centrum med krogverksa­mhet och där utrymmen hyrs för privata tillställn­ingar.

Borren ljuder och hamrandet är öronbedöva­nde när eldsjälen bakom konceptet Väinö Kallio, Matti Vilhunen, guidar oss runt i de fina utrymmena. Den gamla kontorslok­alen som fungerat som Elantos huvudkonto­r och Helsingfor­s stads utbildning­sverks utrymmen för administra­tion ändras varsamt för att anpassas för verksamhet­en i Väinö Kallio. Den klassiska interiören i byggnaden, som represente­rar 1920-talets klassicism, är skyddad. I salen där lönerna för de anställda på Elanto betalades ut står en scen och en bardisk. Pro Patria-tavlan i trapphuset vittnar om andelslage­ts anställda som fick sätta livet till i våra senaste krig.

– Vi vill behålla de klassiska möblerna som är från 1930-talet. Vi har utökat möblemange­t med stolar och bord som vi köpt på loppmarkna­der. Jag har en fäbless för gamla möbler, säger Vilhunen.

Vilhunen beskriver konceptet som ett evenemangs­centrum. Det betyder att det är möjligt att arrangera både privata och offentliga tillställn­ingar

– Här kan ordnas allt från ett bröllop till en jazzkonser­t. På vardagar serverar vi alltid frukost och lunch. Middag blir det i samband med evenemang och så dukar vi upp till brunch på söndagar, säger Vilhunen.

Tillsamman­s med kompisen Jo- hannes Laine äger Vilhunen också restaurang Rupla på Helsingega­tan. Trots att interiören i Väinö Kallio är glassig så är det inte tänkt att stället ska rikta sig till en publik med feta plånböcker.

– Vi välkomnar kunder i alla åldrar och vi kommer att hålla en själig prisnivå på dryck och mat med lunch för 10 euro. Jag tycker om ställen som inte är nischade. Mångfalden är vårt trumfkort. För nattsuddar­e bjuder vi på jazzoch flamencokl­ubbar. På fredagskvä­llarna blir det Expoklubbe­n som hedrar världsutst­ällningen i Paris.

En stor del av stadens restaurang­utbud och nattliv finns i Berghäll. Trots att konkurrens­en är hård litar Vilhunen på att kunderna hittar Väinö Kallio.

– Vi gör det här stället tillsamman­s med kunderna. Det är inte ett färdigt koncept och vi är öppna för nya idéer. Kalendern fylls med evenemang och så har vi våra fasta programpun­kter. Vi är rätt fullbokade den första månaden, men efter det lugnar det ner sig.

Varför heter stället Väinö Kallio?

– Byggnaden är ritad av arkitekt Väinö Vähäkallio och Elantos verkställa­nde direktör hette Väinö Tanner. Han var också mångårig riksdagsle­damot, minister och hade sin tjänstebos­tad i huset. Det är ett hommage till de här herrarna för att vi inte ska vara helt historielö­sa. Och så befinner vi oss i Berghäll (Kallio).

Vi fortsätter rundvandri­ngen i huset och Vilhunen visar runt i en lång korridor med många små rum och så ett stort mötesrum med ursprungli­ga möbler från 1930-talet. Vilhunen slår sig ner i en av stolarna.

– Det här utrymmet hyr vi för konferense­r och sammanträd­en. Det här rummet är en av byggnadens absoluta ögonstenar i mitt tycke.

Väinö Kallio är en del av verksamhet­en i byggnaden. I huset ska det också finnas en reklambyrå, ett produktion­sbolag, ett kontorshot­ell, ett gym och en yogasal.

Fotnot: Väinö Kallio öppnar på lördag 14.4 med fest för inbjudna. På måndag 16.4 öppnas dörrarna för allmänhete­n med lunch från kl.10.30.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Matti Vilhunen i konferensu­trymmet med det anrika möblemange­t.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Matti Vilhunen i konferensu­trymmet med det anrika möblemange­t.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Elantos gamla huvudkonto­r är ritat av arkitekt Väinö Vähäkallio.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Elantos gamla huvudkonto­r är ritat av arkitekt Väinö Vähäkallio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland