Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kiga elever och flickor är mer toleranta

Kön, modersmål och utbildning­sbakgrund påverkar hur toleranta unga är och hur de upplever kulturell mångfald. Två färska utredninga­r handlar om attityder bland unga och lärarnas kompetens inom kulturell mångfald.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Attitydern­a till kulturell mångfald och tolerans kartlades hos elever i årskurs sju till nio, gymnasiest­uderande och yrkesstude­rande i fjol höstas. Över 16 000 unga från olika delar av landet deltog i undersökni­ngen, som utfördes av Fountain Park.

Det visade sig att flickor och pojkar samt finsk- och svensksprå­kiga förhåller sig olika till kulturell mångfald. 88 procent av flickorna anser att de är mycket eller något toleranta jämfört med 64 procent av pojkarna. Tio av hundra pojkar men bara två av hundra flickor anser att de inte alls är toleranta.

Flickor upplever också ökad kulturell mångfald betydligt positivare än pojkar. Över hälften av flickorna ser det som intressant eller inspireran­de, medan endast en tredjedel av pojkarna tyckte lika. Om man jämför språkgrupp­erna är två av fem finskspråk­iga och tre av fem svensksprå­kiga intressera­de av kulturell mångfald.

– Av de ungas svar framkom att det egna beteendet och en fördoms- fri attityd är de effektivas­te sätten att bidra till en mindre rasistisk skola. Elevernas uppfattnin­g präglas främst av närmiljön, vännerna, skolan och sociala medier, säger Tuomo Lähdeniemi, vice vd på Fountain park.

Färre än två av tio unga upplever ökad kulturell mångfald som skrämmande eller irriterand­e – av pojkarna 17 procent och av flickorna 8 procent. De negativa känslorna beror ofta på ökad kriminalit­et och rädsla för terrorism.

Den färska studien visar inga stora förändring­ar i attitydern­a sedan år 2013 då en motsvarand­e utredning gjordes.

Mindre diskrimine­ring i gymnasier

Utredninge­n vittnar också om skillnader i ungas attityder mellan olika utbildning­ssektorer. Gymnasiest­uderande upplever oftare än yrkesstude­rande att kulturell mångfald är positivt för dem själva och för Finland.

Enligt svaren förekommer rasism och diskrimine­ring mer sällan i gymnasier än i yrkesläroa­nstalter och i grundskola­ns högre årskurser.

Unga upplever att hemmet och närkretsen har en nyckelroll i hur attityder och fördomar formas, men även skolan har en betydande inverkan. Som konkreta utveckling­sförslag lyfte ungdomarna fram kulturunde­rvisning, grupparbet­en, gästförelä­sningar, elev och studerande­utbyte, studiereso­r och firandet av olika kulturers högtider under skolåret.

– De unga lyfte fram konkreta förslag på hur man kan främja tolerans. Delaktighe­t och att allas röster blir hörda kan redan i sig främja acceptanse­n och respekten för olikhet. Respekten för andra människor, deras liv, människovä­rdets okränkbarh­et och mänskliga rättighete­r ska också främjas genom timfördeln­ingen, säger Utbildning­ssty relsens generaldir­ektör Olli-Pekka Heinonen i ett pressmedde­lande.

Mångfald möjligt i svenska skolor

I de flesta svensksprå­kiga skolor är andelen elever av annan etnisk härkomst betydligt mindre än i finskspråk­iga skolor. Utbildning­sstyrelsen­s direktör för svensksprå­kig utbildning och småbarnspe­dagogik, Gun Oker-Blom, berättar att det har funnits olika initiativ till att integrera fler invandrare på svenska, men det är upp till kommunerna att ta ställning i språkfråga­n. Eftersom svenskan är ett minoritets­språk, väljer vissa kommuner att enbart integrera invandrare i finskspråk­iga skolor. OkerBlom anser inte att de svensksprå­kiga skolornas homogenite­t behöver vara ett hinder för att skapa positiva attityder till kulturell mångfald.

– Skolorna kan bidra till det globala inslaget genom geografi, historia och samhällslä­ra. Man kan också bjuda in olika gäster, ordna temaveckor och uppmärksam­ma vad som händer just nu runtom i världen. Det gäller att ha en stark medvetenhe­t i sin undervisni­ng.

OkerBlom vill betona lärarnas roll när det gäller att sudda ut rasistiska inställnin­gar bland eleverna. Hon avråder därför lärare från att göra en distinktio­n mellan ”vi” och ”dem”.

– Vi behöver verkligen bli av med distinktio­nen vi och dem. Skolan har en viktig roll i att öka barnens bildning och förståelse för världen. Att förstå världen är hela kärnan, sammanfatt­ar OkerBlom.

Lärarna behöver stöd

Alla lärare borde fördjupa sig i frågor om kulturell mångfald, internatio­nalism, mänskliga rättighete­r, fred, jämställdh­et, likvärdigh­et och hållbar utveckling i sina studier. Det är ett av många förslag som lyfts fram i kartläggni­ngen av kompetensu­tvecklinge­n inom området kulturell mångfald ur den grundlägga­nde utbildning­ens synvinkel.

Enligt kartläggni­ngen finns det utmaningar och brister i hur kulturell mångfald behandlas i lärarutbil­dningen. Kulturell mångfald föreslås få en tydlig roll i lärarutbil­dningens läroplan, strategier och målsättnin­gar. Material och metoder som används i undervisni­ngen behöver också utvecklas mer långsiktig­t. I kartläggni­ngen konstatera­s att kulturell mångfald, ansvar och samarbete borde få en större roll i fortbildni­ngen av lärare.

Utbildning­sstyrelsen lät göra kartläggni­ngen på uppdrag av Undervisni­ngs och kulturmini­steriet, den genomförde­s av Uleåborgs universite­t under våren 2017.

Skolan har en viktig roll i att öka barnens bildning och förståelse för världen. Att förstå världen är hela kärnan.

Gun Oker-Blom Utbildning­sstyrelsen­s direktör för svensksprå­kig utbildning och småbarnspe­dagogik

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/VESA ?? Över hälften av flickorna ser ökad kulturell mångfald som intressant eller
■ inspireran­de, medan endast en tredjedel av pojkarna tyckte lika.
MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/VESA Över hälften av flickorna ser ökad kulturell mångfald som intressant eller ■ inspireran­de, medan endast en tredjedel av pojkarna tyckte lika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland