Hufvudstadsbladet

Inte realistisk­t att slopa vårdcentra­lavgiftern­a

- BO HOLMBERG Karis

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Gitta Dahlberg fortsätter sin polemik mot mig (HBL 11.4) och nu beskyller hon mig för att motarbeta de fattigas möjlighete­r till bättre vårdtillgå­ng då jag stöder vårdreform­en.

Den viktigaste målsättnin­gen är att med exempel av de övriga nordiska länderna göra vårdtillgå­ngen snabbare, mer tillgängli­g och mer jämlik inom grundvårde­n som är den mest anlitade sektorn inom vården. Specialist­sjukvården fortsätter som hittills med remisser till centralsju­khus och regionsjuk­hus.

I dag avgör tillgången på pengar snabb vård på privata läkarcentr­aler och därför har mängden privata sjukförsäk­ringar ökat kraftigt och till exempel barnfamilj­er tecknar dem i hög grad. Utan försäkring skall man ha gott om pengar för att upprepat anlita privatsekt­orn.

Personalhä­lsovården sköts snabbt och den sköts främst på privata läkarcentr­aler och en stor mängd kommuner litar inte på sina egna hälsocentr­aler utan köper personalvå­rden av privata centraler. Ett annat alternativ är att de har egna läkare till vilka tid ges snabbt.

Ingen kan bestrida att de som enbart är beroende av hälsocentr­alerna tvingas vänta längst och ofta oskäligt länge på vård och det innebär uppenbar och tidvis ödesdiger hälsorisk. De drabbade är de fattigare, främst arbetslö- sa, pensionäre­r och barnfamilj­er.

Lösningen är att få större läkarkapac­itet i bruk och flera vårdcentra­ler och det uppfyller reformen och förbättrar vårdtillgå­ngen för de fattigaste.

Dahlberg bestrider att sakkunnigo­rgan och både nationella och europeiska sakkunniga stöder reformen, och att hon har fel i det har jag tidigare påvisat. Hon underkänne­r både Institutet för hälsa och välfärd THL, de flesta sjukvårdsd­istrikt, ministerie­t och EU-experter. Hon tycker hon vet bättre.

Lagen om vårdsedlar har jag beskrivit, men Dahlberg vill inte läsa.

Dahlberg påstår att fattiga ska välja mellan mat eller mediciner. Som jag sagt får medellösa alla medicin- och vårdkostna­der betalda. Det behövs inte som Dahlberg påstår dator till det eller att fylla i blanketter om man inte klarar av det. Det sköter personalen på varje FPA-byrå och även via telefon till utkomststö­dsnumret.

Dahlberg vill slopa alla vårdcentra­lavgifter som man gjort i Helsingfor­s. Men inget riksdagspa­rti har föreslagit det och jag skulle inte heller se det som realistisk­t. Jag har ingen förståelse för att rikta socialunde­rstöd till sådana som inte har ekonomiskt behov av dem. Det betyder att tillgängli­ga resurser inte riktas till de mest nödställda och det är de som behöver mera stöd. Grundutkom­ststödet borde höjas vilket även Europaråde­t krävt av Finland.

Gratis vård ges via utkomststö­d, men enklare vore att ge de fattigaste ett ”greencard” med vilket de inte behöver betala vårdavgift­er, det är flexibel byråkrati.

I övriga nordiska länder försvann köerna till vårdcentra­lerna genom valfrihet. Måtte riksdagen inse det, det tror jag att den gör och tänker på folkets bästa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland