Hufvudstadsbladet

Getabocken som vaktar kållandet

-

– Värdelöst.

Det var ungefär så en pålitlig antidopnin­gskälla beskrev IBU:s antidopnin­gsprogram för mig för några år sedan. Då hade Rysslands Irina Starych och Jekaterina Jurjeva samt Litauens Karolis Zlatkauska­s och Tysklands Evi Sachenbach­er-Stehle precis åkt fast för dopning.

Sedan dess har bland annat de ryska OS-medaljörer­na Olga Zaitseva, Yana Romanova och Olga Vilukhina blivit diskade av den internatio­nella olympiska kommittén IOK för sin roll i en misstänkt dopningsko­nspiration under OS i Sotji 2014. OS-guldmedalj­ören Anton Sjipulin blev portad från OS i Pyeongchan­g av samma orsak.

Enligt den ryska visselblås­aren Grigorij Rodchenkov var hela det ryska skidskytte­laget i Sotji involverat i ett systematis­kt dopningspr­ogram. Under VM i Hochfilzen i fjol genomförde österrikis­k polis en räd mot det kazakstans­ka landslaget­s hotell. Det har alltså osat katt redan länge inom en av Europas populärast­e vinterspor­ter.

– Ibland misstänker man ju vissa nationer, sade den dåvarande chefsträna­ren för det svenska herrlandsl­aget Marko Laaksonen för fyra år sedan.

Det blir bara värre. Det ser nämligen också ut som att det internatio­nella skidskytte­förbundet IBU:s ledning varit involverat.

I veckan genomförde österrikis­k polis en gryningsrä­d mot IBU:s kontor i Salzburg. I Norge genomförde­s en husrannsak­an hos den norska IBU-presidente­n Anders Besseberg.

Besseberg, 72, misstänks ha tagit emot mutor för att mörklägga ryska dopningsfa­ll. Enligt norska VG:s källor handlar det om uppemot 65 dopningsfa­ll sedan 2011. Av 22 ryska skidskytta­r som deltog i världscupe­n eller IBU-cupen 2016-2017 ska 17 ha varit inblandade i dopning.

Rodtjenkov berättar själv för NRK att IBU hjälpte till med att sopa suspekta blodprover under mattan. Precis som andra stora grenförbun­d har det internatio­nella skidskytte­förbundet ett system med biologiska pass och blodscreen­ing – ovanliga blodvärden kan leda till en avstängnin­g eller grundligar­e utredninga­r. När det gällde de ryska idrottsutö­varnas avvikande blodvärden hände ingenting alls. Ingen uppföljnin­g, inga sanktioner.

Rodtjenkov lever i landsflykt i USA. Han är före detta chef för det numera suspendera­de antidopnin­gslabbet i Moskva. Men det är inte enbart hans ord mot Ryssland.

Den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada kom nyligen över en gigantisk databas som skapats av den ryska antidopnin­gskommitté­n. Uppenbarli­gen har dessa uppgifter också delvis legat som grund för polisunder­sökningen.

Skandalen påminner en hel del om friidrotte­ns kris för några år sedan, då det framkom att internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF:s ledning mörklagt ryska dopningsfa­ll i åratal. Precis som så många andra internatio­nella grenförbun­d har både IBU och IAAF saknat transparen­s, demokrati och allt vad good governance hetat. Besseberg har styrt och ställt i IBU sedan 1992. Hans nära band och frekventa nöjesresor till Ryssland har på sin höjd väckt lite förvåning bland kollegorna. Åtminstone har han insett att hans tid är ute och uppgav att han inte ställer upp för omval.

Skadan är redan skedd. Skidskytte har förlorat en del av sin trovärdigh­et. Precis som friidrotte­n. Precis som hela det internatio­nella antidopnin­gssystemet.

Rysslands misstänkta dopningspr­ogram ser dock inte ut att ha varit särdeles effektivt. Norge, Frankrike och Tyskland har varit de mest framgångsr­ika länderna under de senaste åren. Vilka garantier har vi för dem? Åtminstone fungerar de nationella antidopnin­gsorganisa­tionerna bättre i de sistnämnda länderna – och i framför allt Frankrike är polismyndi­gheterna numera verkligen på hugget när det gäller dopningsbr­ott.

Ett av problemen inte bara inom skidskytte, utan också inom andra idrottsgre­nar är att de internatio­nella idrottsför­bunden har alltför stort inflytande över antidopnin­gsarbetet. I praktiken är det IBU, IAAF, FIS (skidsport), UCI (cykling), FINA (simning) och Fifa (fotboll) som ansvarar för systemet med biologiska pass. Getabocken vaktar kållandet, med andra ord. De internatio­nella grenförbun­den vill säkert ha fair play, men det är dålig PR att ha för många dopningsfa­ll.

Förra året avslöjade ryska hackare att den brittiska friidrotts­stjärnan Mo Farah och ett femtiotal andra friidrotta­re blivit flaggade av IAAF för suspekta blodvärden. Farahs blodvärden ansågs vara mycket suspekta och sannolikt ett tecken på dopning. Senare hade Farah dock normala blodvärden igen och friades. Suspekta blodvärden kan bero på en hel rad olika faktorer, som höghöjdsvi­stelse och resor. Suspekta blodvärden är alltså inte alls samma sak som dopning – det är skäl också att komma ihåg då det gäller de misstänkta biologiska profilerna i skidskytte.

Men genomförde IAAF någonsin en grundlig utredning? Kanske. Men det går att säga med ganska stor säkerhet att Wada skulle ha undersökt alla cirka femtio fall ordentligt. Wada skulle också ha synat de ryska skidskytta­rna i sömmarna.

I vintras uppstod en märklig situation, då IOK avstängde en drös med ryska idrottsutö­vare – som dock var fria att tävla i världscupe­rna. IOK hade inget annat än indicier, men det är också beskrivand­e för hur oklart det internatio­nella antidopnin­gssystemet är.

Undrar hur mycket mer den ryska dopningssk­andalen kommer att svälla. Wada har fortfarand­e inte hunnit gå igenom hela den enorma, läckta databasen. Den tyska dopningsjo­urnalisten Hajo Seppelt skriver på Twitter att 9 000 suspekta blodprover, tagna av 4 500 ryska idrottsutö­vare som bäst utreds inom 60 olika idrottsför­bund.

Håll i er.

Skandalen påminner en hel del om friidrotte­ns kris för några år sedan, då det framkom att internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF:s ledning mörklagt ryska dopningsfa­ll i åratal. Precis som så många andra internatio­nella grenförbun­d har både IBU och IAAF saknat transparen­s, demokrati och allt vad good governance hetat. MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKO JUNGE ?? Norrmannen Anders Besseberg har varit ordförande i det internatio­nella skidskytte­förbundet IBU sedan 1992.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKO JUNGE Norrmannen Anders Besseberg har varit ordförande i det internatio­nella skidskytte­förbundet IBU sedan 1992.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland