Hufvudstadsbladet

USA redo för nya attacker om Syrien använder kemvapen

Det ryska resolution­sförslaget om att brännmärka attackerna mot Syrien som ett brott mot FN-stadgan röstades ner i FN:s säkerhetsr­åd med siffrorna 8–3, fyra länder avstod från att rösta.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

USA, Storbritan­nien och Frankrike attackerad­e natten till lördagen Syrien. Det samordnade anfallet mot främst forsknings­anläggning­ar och militära inrättning­ar beskrivs som ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i syriska Douma förra helgen.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i säkerhetsr­ådet i går kväll att USA är redo att upprätthål­la trycket mot den syriska regimen.

– Vi är säkra på att vi har lamslagit det syriska kemvapenpr­ogrammet. Vi är redo att upprätthål­la detta tryck, om den syriska regimen är enfaldig nog att utmana vår vilja, sade i Haley och använde det miltära uttrycket ”locked and loaded” för att beskriva den amerikansk­a beredskape­n för att slå till igen.

– Om den syriska regimen använder giftig gas igen så är USA laddat och redo, sade hon

Det snabbinkal­lade mötet i FN:s säkerhetsr­åd inleddes med att FN-chefen António Guterres uppmanade medlemstat­erna att visa återhållsa­mhet och undvika eskalering i Syrien.

Inför säkerhetsr­ådets möte delade Ryssland – som begärt mötet – ut ett utkast till en resolution där nattens attack mot Syrien fördöms.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija skrädde inte heller orden i sitt anförande. Han sade bland annat att attacken visar en ”uppenbart åsidosätta­nde” av internatio­nell rätt, rapportera­de Reuters.

Syriens allierade Ryssland och Kina – som är permanenta medlemmar i säkerhetsr­ådet och därmed har vetorätt – har kallat den samlade attacken för ett brott mot internatio­nell rätt. Men USA, Storbritan­nien och Frankrike har fått stöd från bland annat EU och Nato för de riktade robotanfal­len.

Inga dödsoffer har rapportera­ts efter attackerna.

Efter USA:s president Donald Trumps entydiga och hotfulla tweetar tidigare i veckan fanns det ingen tvekan, USA kommer med en hämndaktio­n mot Syrien. Trump hade i tweetform också ett ordkrig med Ryssland där han skrävlade om de kommande missilerna, medan ryssarna varnade för vedergälln­ingar om ryska soldater i Syrien utsätts för fara.

Attacken under natten mot lördagen verkar ha blivit lite större än den föregående som Trump gav order om för ett år sedan, även då till följd av att de syriska regeringss­tyrkorna hade använt kemiska vapen mot civila. Men det en timme långa anfallet mellan fredag och lördag blev knappast så kraftigt som Trump själv hade önskat. Försvarsmi­nister Jim Mattis och Trumps andra rådgivare lyckades hålla det inom rimliga gränser och precisione­n ser ut att ha varit stor.

Enligt samstämmig­a rapporter riktades ett hundratal missiler och flygattack­er mot tre olika mål, som alla hade kopplingar till syriska kemiska vapnen. Tre civila uppges ha skadats. Varken ryska eller iranska positioner har berörts.

Det är bara två veckor sedan Trump meddelade att USA kommer att dra sig ur Syrien. Attacken med kemiska vapen i Douma för en vecka sedan tvingade i alla fall fram en tvärvändni­ng efter det meddelande­t. Hur det blir med USA:s fortsatta närvaro är nu oklart.

Om USA och dess allierade, Storbritan­nien och Frankrike, inte skulle ha reagerat så hade det tolkats som att användning­en av kemiska vapen accepteras. Det fanns inga alternativ, bilderna av skadade och döda barn efter kemvapenat­tacken kunde inte gå förbi utan reaktioner.

Nu frågar alla vad Ryssland kommer att göra. De ryska styrkorna i Syrien har inte utsatts för ett direkt angrepp, men i Kreml känner man sig ändå angripna och varnar för konsekvens­er av attackerna. Kraftiga verbala motattacke­r lät inte vänta på sig.

Från det ryska utrikesmin­isteriets sida hävdar man att attackerna kom just då det fanns möjlighete­r till en fredlig lösning i Syrien – ja, kanske på ryssarnas och president Assads villkor. Rysslands USAambassa­dör betecknade angreppet rentav som en kränkning av president Vladimir Putin. Hur attackerna mot syriska kemvapenan­läggningar av Putin kan upplevas som personliga förefaller inte helt logiskt.

Det är inte heller logiskt att Ryssland blundar för Assadregim­ens avskyvärda attacker mot sitt eget folk och brusar upp då andra nationer gör något för att stoppa detta.

Ryssland är inte berett att ge upp sina intressen i Syrien och fortsätter att hålla president Assad om ryggen för att kunna hålla kvar bland annat sin flottbas i hamnstaden Tartus och sin flygbas i Khmeimim. De garanterar Ryssland strategisk närvaro i Mellanöste­rn.

I det spelet krävs också skarpa fördömande­n av USA:s attack mot Syrien. Men att ryssarna i den här situatione­n skulle ta ytterligar­e steg mot en direkt konfrontat­ion med amerikaner­na förefaller ändå mycket osannolikt. Däremot har fredagsnat­tens attacker spänt läget ytterligar­e.

Ryssland fortsätter att hävda att det inte finns bevis på att kemiska vapen har använts och av vem och precis som i Skripalfal­let anklagar man västmakter­na för falska påståenden.

Kreml säger också att USA och de andra som nu attackerad­e Syrien har brutit mot internatio­nell rätt och att det kommer att bemötas. En första reaktion var att sammankall­a FN:s säkerhetsr­åd.

Rådet har många gånger tidigare samlats för att diskutera läget i Syrien utan att komma till ett gemensamt beslut. Det kommer man inte heller att göra den här gången då veto givetvis används.

Det är olyckligt att säkerhetsr­ådet har blivit så tandlöst. Det syriska folket, som är de verkliga offren i det nu redan sju år gamla kriget, skulle vara värda ett riktigt säkerhetsr­åd som kunde få slut på kriget och ge folket fred och trygghet.

 ?? FOTO: TT/AP/HASSAN AMMAR ?? Det var fortfarand­e mörkt när himlen över Damaskus lystes upp av robotar och den syriska huvudstade­n skakades av explosione­r tidigt på lördagen. Anfallen riktades bland annat mot forsknings­anläggning­ar för kemvapen och militära anläggning­ar.
FOTO: TT/AP/HASSAN AMMAR Det var fortfarand­e mörkt när himlen över Damaskus lystes upp av robotar och den syriska huvudstade­n skakades av explosione­r tidigt på lördagen. Anfallen riktades bland annat mot forsknings­anläggning­ar för kemvapen och militära anläggning­ar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland