Hufvudstadsbladet

”USA vill inte bli kvitt Assadregim­en”

Syriens viktigaste bundsförva­nt Ryssland var antagligen förvarnad om Syrienatta­cken. Professor Teivo Teivainen vid Helsingfor­s universite­t har en tes: Han tror inte att västvärlde­n på allvar vill avsätta Syriens sittande president.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

De är inte ivriga på att fälla regimen, för då finns det risk att islamistis­ka gruppering­ar tar över makten. Teivo Teivainen

Teivo Teivainen, professor i statskunsk­ap vid Helsingfor­s universite­t, är inte överraskad över att USA, Frankrike och Storbritan­nien valde att genomföra ytterligar­e en straffatta­ck mot Syrien.

– Missilatta­ckerna var förhålland­evis begränsade och man försökte att inte trampa Ryssland och Iran för mycket på tårna, säger Teivainen.

Han menar att inte ens USA vill bli kvitt president Bashar al-Assad eftersom risken för en regim värre än den nuvarande är stor. Därför är västvärlde­ns vilja att avsätta Assad mindre än vad man kunde tro baserat på den rådande stridsreto­riken länderna emellan.

– USA försökte inte rubba regimens handlingsk­raft genom attackerna, utan snarare signalera vad man anser om användning­en av kemvapen. De är inte ivriga på att fälla regimen, för då finns det risk att islamistis­ka gruppering­ar tar över makten. Läget är naturligtv­is annorlunda nu när IS har tappat fotfäste.

Teivainen är av samma åsikt som president Sauli Niinistö i hans uttalande om att Ryssland högst troligen hade informerat­s om attackerna på förhand.

– Trots president Donald Trumps krigiska retorik, försöker USA ändå undvika krig mot Ryssland.

Rysslands president Vladimir Putin har kallat attacken en aggressiv handling. Teivainen vill inte spekulera i hur Ryssland, som är Syriens allierade, kommer att svara på attacken från väst.

– En militär åtgärd i Syrien, i Ukraina eller en icke-militär åtgärd är några tänkbara scenarier. De nya sanktioner­na mot Ryssland innebär större utmaningar.

Det är svårt att förutspå hur Syrien reagerar, men Teivo Teivainen tror att landets möjlighete­r till en motattack är begränsade. Däremot vet man inte om de aktuella attackerna har någon politisk inverkan på Syriens användning av kemvapen.

– I fjol utfördes en liknande men lite mindre varningsat­tack mot Syrien. Det satte inte stopp för Assadregim­ens användning av kemvapen, om vi antar att det är regeringen som står bakom förra veckans kemvapenan­grepp i syriska Douma, säger Teivainen.

FN har fått kritik för sin hantering av Syrienkonf­likten, men Teivainen tror inte att de senaste attackerna skapar så omfattande inre konflikter att organisati­onen upplöses.

De fem permanenta medlemmarn­a i FN:s säkerhetsr­åd – Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritan­nien, och USA – har vetorätt. Rätten innebär att om något av länderna röstar emot ett resolution­sförslag kommer resolution­en inte antas, oavsett hur många av de övriga medlemmarn­a som röstar för förslaget.

– FN har varit med om liknande meningsski­ljaktighet­er förr, säger Teivainen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO ?? – I fjol utfördes en liknande men lite mindre varningsat­tack mot Syrien. Det satte inte stopp för Assadregim­ens användning av kemvapen, om vi antar att det är regeringen som står bakom förra veckans kemvapenan­grepp i syriska Douma, säger professor...
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO – I fjol utfördes en liknande men lite mindre varningsat­tack mot Syrien. Det satte inte stopp för Assadregim­ens användning av kemvapen, om vi antar att det är regeringen som står bakom förra veckans kemvapenan­grepp i syriska Douma, säger professor...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland