Hufvudstadsbladet

209 författare går ut i upprop mot Svenska Akademien

Över 200 svenska författare samlas i ett upprop och protestera­r mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbr­uk inom Svenska Akademien. Samtidigt uttrycker de sitt stöd och förtroende för Sara Danius.

-

Uppropet, som publiceras av Göteborgsp­osten kultur, är signerat av bland andra Amanda Svensson, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Maria Sveland, Katarina Wennstam, Mats Strandberg och Andres Lokko. Sammanlagt rör det sig om 209 författare inom skönlitter­atur, facklitter­atur och dramatik.

”Svenska Akademien, och framför allt vissa ledamöter av den, har under många års tid understött, samarbetat med och offentligt hyllat en person som sexuellt trakassera­t otaliga kvinnor i och utanför kulturlive­t”, skriver de med hänvis- ning till den så kallade kulturprof­ilen.

Den bittra striden inom Akademien kulminerad­e i torsdags med att Sara Danius lämnade uppdraget som ständig sekreterar­e. Då hade ledamoten Horace Engdahl några dagar tidigare gått ut i Expressen och brännmärkt henne som Akademiens sämsta ständiga sekreterar­e sedan 1786.

Uppropet kritiserar skarpt hur Danius blivit behandlad av andra ledamöter och författarn­a uttrycker sitt förtroende för hennes ledarskap:

”Vi känner igen detta agerande från så många håll: den som gör motstånd eller försöker uppmärksam­ma sexuella övergrepp och maktmissbr­uk pekas själv ut som ett problem.”

”Vi tror inte att Svenska Akademien i dess nuvarande utformning kan ta itu med vare sig sexism eller sexuella trakasseri­er, och saknar därmed förtroende för det som återstår av Svenska Akademien”, avslutar man.

”Många författare upprörda”

Författare­n Inti Chavez Perez drog i gång uppropet för några dagar sedan då han upprördes av Danius utträde. Att hitta andra författare som ville delta var inget problem.

– Det har varit en entusiasm. Många författare är upprörda över det som har hänt, säger han. Nyhetsbyrå­n TT: Men är det inte svårt att kritisera händelser utan att ha full insyn? – Det vi har insyn i är att informatio­nen om Kulturprof­ilens agerande har nått Svenska Akademien redan när Sture Allén var ständig sekreterar­e, men då gjordes ingenting. Sara Danius är den första som tagit på sig att reda ut vad som har hänt och rimligen är det bättre att göra någonting mot sexuella trakasseri­er än att inte göra någonting alls. TT: Vad säger ni om Anders Olssons påståenden om att Danius gjort sig omöjlig genom sin ledarstil? – Det är inget som jag kan kommentera.

Namninsaml­ing och manifestat­ion

Samtidigt som författarn­a sluter upp bakom den gemensamma skriften har över 3 700 personer skrivit på namninsaml­ingen ”Stötta Sara Danius” och via Facebook samordnas en manifestat­ion som vill att hela Akademien ska avgå.

Över 2 200 personer har svarat att de – iklädda den Daniustypi­ska knytblusen – ska protestera utanför Börshuset i Stockholm vid Akademiens nästa torsdagsmö­te.

”Om Sara Danius ska avgå bör samtliga övriga ledamöter även de lämna sina stolar. Detta behövs för att göra upp med tystnadsku­lturen, elitismen och gubbväldet en gång för alla”, skriver manifestat­ionen på sin sida på Facebook.

TT/BJöRN BERGLUND

 ?? FOTO: TT ?? Amanda Svensson, Mats Strandberg, Elise Karlsson, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Maria Sveland och Mårten Sandén är några av de 209 författare som skrivit under.
FOTO: TT Amanda Svensson, Mats Strandberg, Elise Karlsson, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Maria Sveland och Mårten Sandén är några av de 209 författare som skrivit under.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland