Hufvudstadsbladet

Varför satsa på kärnkraft när sol och vind är så billigt?

- PER HOLMQVIST Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n, Piteå

KäRNKRAFT I dag när så mycket talar för en värld med 100 procent förnybart är det sorgligt att vi ska behöva öda tid på arbetet för en kärnkrafts­fri värld. Varför kan inte kärnkrafts­byggarna förklara varför? Varför ett kärnkraftv­erk på den natursköna Hanhikivi-udden i Pyhäjoki och varför kan inte SSAB förklara varför de äger aktier i projekt Fennovoima? Det hade blivit så mycket enklare med en saklig motståndar­e än en med dold agenda.

Jag har under de senaste sex åren arbetat för att hålla Bottenvike­n fritt från kärnkraft. Jag har tillsamman­s med mina vänner i nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n uppvaktat Fortum och Strålsäker­hetscentra­len STUK och Arbetsoch näringsmin­isteriet. Vi har överlämnat namnlistor med tusentals underskrif­ter till Finlands riksdag, vi har besökt Finlands ambassad i Stockholm och sökt hjälp från Sveriges miljöminis­ter. Men nätverket har också skrivit brev till Finlands alla kommuner för att vädja om stöd för en fortsatt kärnkrafts­fri Bottenvike­n. Vi har svarat på Fennovoima­s miljökonse­kvensbeskr­ivning – ett omfattande och sakligt svar med många frågor om säkerhet, strålskydd och om den marina miljön i Bottenvike­n.

Vi får inga svar och tyvärr uteblir all respons. Vi vet inte om ministerie­t och STUK, Fennovoima, kommunerna och andra myndighete­r och organisati­oner ens läst alla våra skrivelser och yttranden. Sveriges miljöminis­ter har svarat, men ser inga möjlighete­r att hjälpa till att rädda Bottenvike­n från kärnkraft som danskarna gjorde när de ”stängde” Barsebäck.

Det verkar som att förberedel­serna på Hanhikivi-udden pågår med markarbete­n och skövling i dess spår. Detta helt utan bygglov för en eventuell kärnreakto­r och med ett slutförvar som är en dröm i fjärrran. Ett slutförvar som dessutom bygger på den svenska KBS-metoden, den som Markoch miljödomst­olen just underkänt för det svenska högaktiva avfallet.

Anledninge­n att jag skriver är att ministerie­t, STUK, Fennovoima kanske vet och kan berätta var kärnkrafts­projektet med Rosatom som majoritets­ägare befinner sig i dag. De kanske också vet varför vi inte får svar på våra försök att få i gång en dialog.

Kan man skövla en hel naturskön udde för att resa en reaktor som saknar både bygglov och en seriös plan för dess avfallshan­tering?

Det har tyvärr visat sig att det går att driva ett antal reaktorer i Sverige utan en godkänd plan och en finansiera­d metod för att ta hand om avfallet. Men varför satsa på det i dag i både Sverige och Finland nu när solen och vinden är så billiga och konkurrens­kraftiga.

Förklara för mig och för de 19 kommuner i Norrland som uttalat sig för ett fortsatt Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n. Varför kärnkraft i dag? Varför ny kärnkraft på jungfrulig mark vid Bottenvike­n? Förklara för mig som stångat huvudet blodigt i kärnkrafts­motstånd sedan 1974 och som känner en uppgivenhe­t.

Jag vill ju hellre bygga solparker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland