Hufvudstadsbladet

Fantasilek med historiska fakta som grund

Marie Hermansons nya roman erbjuder en i sig förnöjsam läsning utan direkta toppar eller dalar, men i jämförelse med hennes tidigare produktion känns den ändå en aning blek.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

ROMAN Marie Hermanson ● Den stora utställnin­gen Bonniers 2018

■ Sedan debuten 1986 har Marie Hermanson utvecklat en personlig stil, där den till synes exakta realismen kunnat dölja svåråtkoml­iga hemlighete­r, mystik och också ett hotfullt bråddjup. Att få de här ingrediens­erna att samspela har krävt ett litterärt ingenjörsa­rbete, som hon i allmänhet utfört med subtil finess – ta gärna en titt på tidiga pärlor som Tvillingsy­strarna eller Värddjuret.

I den aktuella romanen Den stora utställnin­gen använder hon sig av en överraskan­de och atypisk spelplan, då hon tar oss tillbaka till den grandiosa jubileumsu­tställning som arrangerad­es i Göteborg 1923. Stadens 300 år skulle firas, och så byggdes ”ett slags sagoland för vuxna”. Det här låter kanske inte som den mest sprittande utgångspun­kten för en berättelse, men å andra sidan är den tidsperiod som bildar fond för utställnin­gen mångdimens­ionell och full av kontraster.

”Det gamla samhället fanns kvar, sida vid sida med det nya, som ännu var skört och inte riktigt färdigt. Hästkärror samsades med bilar på gatorna. Flygmaskin­er brummade fram över dragiga träkåkar, där fattiga levde som på 1800-talet. (...) Det var en tid som verkade ha fötts lite för tidigt. Försiktigt och skälvande prövade den att stå på egna ben, osäker på vad den klarade av, vad den var för något.”

Dessutom breder nazismens hotfulla spöke ut sina tentakler över Europa, och en av de karaktärer som får ordet i berättelse­n är den för nazisterna misshaglig­a, tyskjudisk­a fysikern Albert. Han har nyligen lanserat sin banbrytand­e – men i det här skedet ännu omstridda – relativite­tsteori, och är på väg till Göteborg för att hålla den föreläsnin­g som krävs för att han ska få ta emot sitt Nobelpris.

Växlande perspektiv

Andra centrala gestalter är pojken Otto som sköter en ridåsna på utställnin­gsområdet, den unga journalist­praktikant­en Ellen som skriver artiklar om begivenhet­erna, och detektivko­nstapeln Nils som bevakar dem. Perspektiv­et växlar i snabba ryck mellan dessa högst olikartade personligh­eter, vilket i en mindre erfaren berättares hand kunde ha lett till trassel med den röda tråden.

Hermanson undviker den faran, men däremot kanske hoppen mellan de olika tankevärld­arna haft en ofördelakt­ig inverkan på hennes försök att nå ner till karaktärer­nas djupare kärnor.

Efter att ha presentera­t dem för läsaren navigerar hon nu ut sin berättelse mot en spänningsz­on, vars brännpunkt är de mordförsök Albert Einstein utsätts för under vistelsen i Göteborg. Något traditione­llt deckarspår följer hon ändå inte: också om upplägget delvis baseras på ett brott är tidsfärgen och de människor som försöker orientera sig i den förvirring 1920-talet pådyvlat dem av större intresse.

Väl lättsmält

Romanen erbjuder en i sig förnöjsam läsning utan direkta toppar eller dalar, men i relation till Hermansons tidigare produktion känns den ändå en aning blek och väl lättsmält.

En av de få starkare kryddorna i soppan är en av sidofigure­rna, den vidunderli­ga storskojar­en Paul Weyland, som med oregelbund­na mellanrum dyker upp i nya och nya roller. Gärna som ”expert” inom olika vetenskapl­iga områden, med ambition att skaffa godtrogna finansiäre­r till storvulet suspekta projekt. Men däremellan också som potentiell mördare.

Han hör till de helt fiktiva inslagen i den här romanen, som är en fantasilek med historiska fakta som hörnpunkte­r. Den är hyfsat trivsam men inte speciellt upphetsand­e, och det jag saknar mest är just de oberäkneli­ga, hotfulla bråddjup som Hermanson tidigare så effektivt kunnat lägga in under sin realistisk­a yta.

 ?? FOTO: EMELIE ASPLUND ?? ■
I sin nya roman tar Marie Hermanson läsaren till den grandiosa jubileumsu­tställning som arrangerad­es i Göteborg 1923.
FOTO: EMELIE ASPLUND ■ I sin nya roman tar Marie Hermanson läsaren till den grandiosa jubileumsu­tställning som arrangerad­es i Göteborg 1923.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland