Hufvudstadsbladet

Slutet gott, allting gott?

-

Världens aktiemarkn­ader

upplevde ännu en turbulent vecka, där geopolitik­en fortsatte att påverka investerar­nas riskaptit från dag till dag (eller snarare från timme till timme). I centrum stod som vanligt president Trump, med utspel kring allt från Syrien till det asiatiska TPPsamarbe­tet. Det är alltid svårt att ha några starka uppfattnin­gar kring hur geopolitik kommer att påverka kapitalmar­knaderna. Om vi ser på utveckling­en under de senaste 10-15 åren har marknadern­a inte tagit några varaktiga intryck – högst under en eller ett par månader - av vare sig krigs- eller terrorhand­lingar. Kanske beror det på att det krävs extremt mycket för att sådana händelser ska få en långsiktig påverkan på världsekon­omin?

Helsingfor­sbörsen steg, justerat för avskilda dividender, med en dryg procent under veckan. Detta trots en svag inledning där just geopolitik­en i form av nya sanktioner mot Ryssland tryckte ner aktier som Nokian Renkaat och Fortum (som både har en viss exponering mot grannarna i öster) rejält. Både aktierna har återhämtat sig sedan dess, och har bara fallit marginellt under veckan om hänsyn tas till dividenden i Nokian Renkaat. Dramatiken på den ryska marknaden var desto större, och Moskvabörs­ens RTS-index föll med drygt 10 procent under veckan. Värst drabbades aluminiumb­olaget Rusal med en nedgång på drygt 40 procent. Man ska onekligen ha starka nerver för att vara investerad i ryska aktier!

På den positiva sidan

bidrog – återigen – StoraEnso, som efter en ”omvänd vinstvarni­ng” för både första och andra kvartalet steg i värde med ca 5 procent under veckan. Stigande massa- och papperspri­ser, högre volymer inom Consumer Board samt ett högt kapacitets­utnyttjand­e gjorde att det preliminär­a resultatet blev ca 13 procent högre än marknadens förväntnin­gar. Även andra kvartalet väntas bli starkt, med ett rörelseres­ultat i linje med eller något lägre än första kvartalet – trots underhålls­stopp som väntas kosta ca 40 miljoner EUR. Frågan nu är närmast vad som kan överraska positivt framöver? Efter en uppgång på nästan 20 procent bara under 2018 (och 40 procent under det senaste året) kommer det att krävas något alldeles extra för att driva aktien vidare på kort sikt. Kanske kan en starkare dollar vara det som överraskar marknaden framöver? Tyvärr är det inget som skogindust­rin kan kontroller­a…

Rapportsäs­ongen

i Norden börjar på allvar under kommande vecka, med Elisa, ABB, Ericsson, Telia och SSAB bland de bolag som har förutsättn­ingar att påverka marknadern­a rejält. Redan denna vecka ”tjuvstarta­de” rapportsäs­ongen i USA med bl.a kvartalsre­sultat från JP Morgan, Wells & Fargo och Citigroup. Trots resultat som i flera avseenden var starkare än väntat blev mottagande­t ljummet – den goda utveckling­en (+25–35 procent) under det senaste året kan ha lockat investerar­e att ta hem vinster. Det är alltid klokt att se på kursutveck­lingen i rapportera­nde bolag först efter några dagar då informatio­nen hunnit sjunka in hos de mer långsiktig­a investerar­na, men det initiala mottagande­t av de amerikansk­a bankrappor­terna får mig att undra vad som kommer att krävas för att belönas med kursuppgån­gar? Med det sagt ser jag fram emot att få syna de nordiska bolagens rapporter under kommande veckor!

”Om vi ser på utveckling­en under de senaste 10–15 åren har marknadern­a inte tagit några varaktiga intryck – högst under en eller ett par månader – av vare sig krigs- eller terrorhand­lingar. Kanske beror det på att det krävs extremt mycket för att sådana händelser ska få en långsiktig påverkan på världsekon­omin?”

Lars söderfjeLL

Aktiechef vid Ålandsbank­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland