Hufvudstadsbladet

Hindunatio­nalistiska strömninga­r når Norden

”Målet är att befolkning­en ska leva efter så kallade hinduiska värderinga­r, trots att landet sedan självständ­igheten känneteckn­ats av religiös mångfald.”

- JULIA WIRaeUS Indienkänn­are och författare till boken ”De kallade henne Delhi braveheart”

Indierna i Norden blir allt fler. Många av dem stödjer den hindunatio­nalistiske premiärmin­istern Narendra Modi som träffar Juha Sipilä och de andra nordiska statsminis­trarna under ett toppmöte i Stockholm på tisdag.

Hindi, hinglish och andra indiska språk hörs runt borden i den nyöppnade sydindiska restaurang­en i Kista. Gästerna har vallfärdat hit från hela Stockholm för att få äta appam, idli och dosa.

– Tidigare åkte jag till Paris eller Frankfurt för att få en riktigt bra dosa, säger ägaren och it-entreprenö­ren Arun Mohan, en av de många svenskindi­er som saknar de kulinarisk­a upplevelse­rna från hemlandet.

Även det indiska kulturutbu­det växer i Norden. När Padmaavat, Bollywoods dyraste film någonsin, hade premiär skedde det samtidigt i Sverige och Indien. Där har filmen lett till upplopp och dödshot mot skådespela­rna. En av de hinduiska kasten var förbannade över hur de porträtter­ades. Det gick även rykten om en romantisk scen mellan en hinduisk drottning och en muslimsk mogulhärsk­are – en scen som inte fanns.

Hindunatio­nalisterna blir allt synligare i Indien. Målet är att befolkning­en ska leva efter så kallade hinduiska värderinga­r, trots att landet sedan självständ­igheten känneteckn­ats av religiös mångfald. Premiärmin­ister Narendra Modi gick tidigt med i den hindunatio­nalistiska gruppering­en RSS som kan beskrivas som en patriotisk scoutkår som ger medlemmarn­a vapenträni­ng och regeringsp­artiet BJP:s ideologisk­a vagga.

Under påsken 2008 hölls deras första europeiska läger i Stockholm och deras finländska motsvarigh­et höll ett liknande läger i Tammerfors i höstas. Än så länge bygger verksamhet­en på socialt umgänge, men indierna ute i världen och i Finland blir fler och har betydande möjlighete­r att påverka politiken i hemlandet. De är ofta välbärgade och skickar hem hundratals miljoner kronor i remitterin­gar. Om ett år är det parlaments­val i Indien och då kommer indier som bor utomlands att kunna rösta för första gången.

Regeringsp­artiet BJP har en egen nyhetssida för sina svenska stödgruppe­r som ett alternativ till ”köpta nyheter och korrupta medier”. Partiet har även stödgruppe­r i Finland som är aktiva på Facebook. Många av dessa urbana och internatio­nella väljare stödjer Narendra Modi för den näringsliv­svänliga politiken, medan de ”hinduiska värderinga­rna” går hem i byarna eller i megastäder­nas utkanter.

När Narendra Modi fick makten 2014 blev hinduismen det nya ledordet. Kons heliga ställning fick allt mer uppmärksam­het och deras försvarare; de våldsamma kobeskydda­rna, har haft ihjäl ett tjugotal muslimer som misstänks ha hanterat nötkött. Skolböcker har skrivits om så att landets färgstarka muslimska historia försvunnit. Hinduiska präster har valts till politiska ledare. I förra veckan mördades en muslimsk åttaåring efter att hon våldtagits och hållits fången i ett hinduiskt tempel. Förövarna ska ha genomfört det brutala dådet för att hämnas på muslimerna i delstaten Jammu där brottet begicks.

Indien antas bli världens femte största ekonomi under 2018. Landet har en rekordstor ungdomsbef­olkning och dess bnp är redan större än den forna kolonialma­kten Storbritan­niens.

Det har länge talats om att vi är på väg in i Asiens århundrade, så det gäller att hålla sig på god fot med världens största demokrati om man vill bli en del av framgångss­agan. Därför lär inte någon av de nordiska statsminis­trarna ta upp den stundvis intolerant­a nationalis­men när Narendra Modi för första gången besöker våra breddgrade­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland