Hufvudstadsbladet

Säkerställ psykvården med lag

-

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Psykvårdso­rganisatio­ner i Finland är oroliga för vilka konsekvens­er social- och hälsorefor­men har för psykvårdst­jänsterna. Finländarn­as fysiska hälsa blir allt bättre, men en liknande positiv utveckling av den psykiska hälsan finns inte inom synhåll.

Psykisk ohälsa är en folksjukdo­m och en ekonomisk utmaning. Varannan person upplever en psykisk störning under sitt liv och kostnadern­a för samhället går upp till cirka sex miljarder euro varje år. Genom att investera i psykvårdst­jänster och i det hälsofrämj­ande arbetet är det möjligt att avsevärt minska de indirekta kostnadern­a psykisk ohälsa har för samhället.

I det senaste lagutkaste­t till valfrihets­modellen saknar landskapen en förpliktel­se att erbjuda någon annan psykvård än allmän hälsorådgi­vning. Tillgången till psykvårdst­jänster och kontinuite­ten i vården måste säkerställ­as med lag. Om patienter inom psykvården visas till landskapen­s affärsverk

finns det en stor risk att väntetiden i vården samt kostnadern­a för vården ökar. Miljontals hälsovårds­besök föreslås nu bli överförda till dessa specialise­rade affärsverk. Detta kommer att belasta den redan tungt belastade psykiatris­ka specialist­vården.

Vårdreform­en bör förbättra både tillgängli­gheten och kvaliteten på vården. Resurser för lågtröskel­verksamhet samt psykoterap­i måste säkras. Valfrihets­modellen måste förplikta social- och hälsocentr­aler att erbjuda grundlägga­nde psykiatris­k hälsovård samt missbrukar­vård. Tjänster på basnivå i social- och hälsocentr­aler ska ha ett gränslöst samarbete med landskapet­s specialtjä­nster samt organisati­oner som erbjuder krishjälp och samtalsgru­pper. Möjlighete­n för partnerska­p mellan landskapet och ideella organisati­oner bör skyddas. Landskapet måste, förutom att kunna köpa tjänster, också kunna binda egna partnerska­p med olika aktörer samt ha en möjlighet att själv finansiera det förebyggan­de och hälsofrämj­ande arbetet.

En människa som lider av psykisk ohälsa eller miss-

bruksprobl­em måste alltid ha profession­ell hjälp tillgängli­gt från social- och hälsovårde­n. Hjälpen måste vara lättillgän­glig och utan känslor av skam. Vårdkedjan måste dessutom hållas oavbruten.

verksamhet­sledare, PIA HYTöNEN Finfami

OLAVI SYDäNMAANL­AKKA verksamhet­sledare, Centralför­bundet för mental hälsa

SARI AALTO-MATTURI

verksamhet­sledare, Föreningen för mental hälsa i Finland BODIL VIITANEN verksamhet­sledare, Psykosocia­la förbundet rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland