Hufvudstadsbladet

Många fallgropar på vägen när Finlands välfärd ska stöpas om

Politiken är tillbaka i politiken. Med ett år till nästa riksdagsva­l blottas ideologier då bidragssys­temet ska stöpas om: Ska social trygghet kräva piska eller morot? Går vi mot plattskatt? Måste man tillhöra en a-kassa? Ska barnbidrag ges till rika, och

-

Som en röd tråd har förberedel­serna inför nästa jätterefor­m löpt parallellt med andra projekt den här valperiode­n.

Regeringen gjorde ett experiment med basinkomst, trots att det blev väldigt begränsat. Samtidigt har ett stort digitalise­ringsproje­kt satts i gång, då det nationella inkomstreg­istret byggs upp. Registret ska från och med nästa år underlätta hur vi följer med stöd och inkomster i realtid. Och så beställde regeringen en rapport om samhällskl­yftor av en arbetsgrup­p ledd av professor Juho Saari.

Allt det här kokas ihop till en sak: Vårt lapptäcke av sociala bidrag och stöd görs om.

En sak är alla partier överens om, och det är att läget inte kan fortsätta som nu. Men hur allt borde vara är i sista hand en fråga om att välja.

”Ett bättre utgångsläg­e än förr”

Enligt Heikki Hiilamo, professor i socialpoli­tik, är Finland i dag mer moget för en reform än förra decenniet, då den så kallade Satakommit­tén försökte tackla reformen.

– Jag var med i Satakommit­tén, och min uppfattnin­g är att vi nu har en bättre utgångspun­kt än då. Både politisk och rent tekniskt, i och med inkomstreg­istret, säger Hiilamo.

Han räknar upp frågor som det råder stor enighet om.

– Det råder konsensus om att utkomststö­det är besvärligt. Det behövs ett system där människor inte lever på utkomststö­d en längre tid. Det finns också incitament­sproblem i det, säger Hiilamo.

Summorna som läggs på både utkomststö­d och bostadsbid­rag i statsbudge­ten har vuxit. Det är bekymmer som enar partierna, säger Hiilamo. Men det kommer också upp frågor som tar fram skillnader mellan dem.

– Den stora ideologisk­a frågan är nivån på bidragen – ska de vara högre eller lägre, säger Hiilamo.

Det är en klassisk högervänst­erfråga. Nuvarande högerreger­ing har gått in för att frysa indexhöjni­ngar men lägga in punktinsat­ser för grupper som inte är arbetssöka­nde, som höjningen av garantipen­sionen. Den officiella linjen är sparbehov, men det är knappast ett sammanträf­fande att allt sammanfall­er med diskussion­en om flitfällor.

Det råder konsensus om att utkomststö­det är besvärligt. Det behövs ett system där människor inte lever på utkomststö­d en längre tid. Det finns också incitament­sproblem i det. Heikki Hiilamo Professor i socialpoli­tik

Bidrag med eller utan villkor

De gröna och Vänsterför­bundet talar för en basinkomst, vars ursprungli­ga idé är att den delas ut till alla och utan motprestat­ion. Av dem med högre inkomster skulle den drivas in tillbaka via den progressiv­a skatteskal­an.

Tidigare riksdagsle­damot Osmo Soininvaar­a (Gröna), som hör till landets mesta basinkomst­filosofer, medger själv att det inte finns en modell som samtidigt är billig, tillräckli­gt sporrande och ger tillräckli­g trygghet.

– De som stöder basinkomst litar på att arbete börjar smaka då det blir mer lönsamt att ta emot jobb, och motståndar­na tror på att tvånget är den bästa motiverare­n, skriver Soininvaar­a i sin blogg.

Vänsterför­bundets Li Andersson har, liksom De gröna, hänvisat till att den stress, byråkrati och retroaktiv­a indrivning som hör ihop med bidragspus­slet dränerar människor på energi, och att en basinkomst befriar tid och ork för att sysselsätt­a sig med annat än att trampa vatten och hålla sig vid ytan.

De flesta partier talar ändå om någon form av villkorlig­het.

– Det är förstås så, att ju högre basinkomst­en är, desto större är risken för att det främjar marginalis­ering bland unga. Basinkomst­en måste vara låg, för att jobb ska löna sig. Om man vill kombinera det med en god grundtrygg­het måste det kombineras med att man står till arbetsmark­nadens förfogande, skriver Soininvaar­a.

Asmo Maanselkä, Kristdemok­raternas partisekre­terare, hör till dem som nu har bråda tider i bidragsdeb­atten. Hans pamflettbo­k Kannustava perusturva (sporrande grundtrygg­het) har väckt alltmer intresse sedan också OECD, Samlingspa­rtiet och Ju

 ?? A K U N I S U J / A V ??
A K U N I S U J / A V

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland