Hufvudstadsbladet

Fakta och ingen feministmy­stik

Sveriges rödgröna regering har ett sista halvår fram till valet. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) säger att hennes feministis­ka utrikespol­itik har haft betydelse för fred och säkerhet.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Svenska utrikesmin­istern Margot Wallström har fått sin feministis­ka utrikespol­itik ifrågasatt. Efter tre och ett halvt års regerande säger hon att det varken borde upplevas provoceran­de eller politisera­nde.

– Det är en fråga om fakta: Har länder könsvis statistik, lagar mot kvinnovåld, kan landets kvinnor jobba i alla yrken?

Inför riksdagsva­let i Sverige i september samlar utrikesmin­ister Margot Wallström (S) ett stort internatio­nellt jämställdh­etsseminar­ium i Stockholm.

För tre och ett halvt år sedan lanserade hon ”något nervös” sin nya utrikespol­itik. På scenen i Folkets Hus vid Norra Bantorget säger hon nu inför en internatio­nell publik att det största inflytande­t av hennes utrikespol­itik blev inom fred och säkerhet.

– Det är att se till att kvinnor är represente­rade i alla skeden när sådana frågor diskuteras. Vi kan inte åstadkomma en hållbar fred om inte hälften av jordens befolkning är med, säger hon.

Under regeringsp­erioden sitter Sverige på ett tvåårsmand­at i FN:s säkerhetsr­åd. Nu har samtliga uttalanden från rådet sedan 2017 innehållit en hänvisning till kvinnor, fred och säkerhet.

Sveriges FN-ambassadör och ansikte i säkerhetsr­ådet blev däremot en man, diplomaten Olof Skoog. Hans hustru Johanna, också karriärdip­lomat, har fortsatt sköta den svenska ambassaden i Jakarta i Indonesien.

Praktisk politik

– Till många av dem som upplevde feministis­k utrikespol­itik som någonting provoceran­de har jag sagt att det här är någonting väldigt praktiskt, säger Margot Wallström till HBL. Det bygger på fakta: Finns det könsbasera­d statistik i olika länder, finns det regler mot barnäktens­kap, görs det någonting mot våld mot kvinnor?

I andra länder har man följt Sveriges exempel. I Tyskland arbetar en organisati­on för en feministis­k utrikespol­itik och Kanadas regering har gjort liknande skrivninga­r som den svenska.

På scenen säger Wallströms ministerko­llega, EU- och handelsmin­istern Ann Linde (S) att man ofta har skrattat åt tanken om en feministis­k handelspol­itik. Men studier visar nu att kvinnors affärsvins­ter oftare plöjs ner i samhället och familjerna än vad som är resultatet ur mäns business, säger hon.

Världsbank­en visar också att det är till nackdel för världsekon­omin att kvinnor är utestängda ur många yrken, av tradition ofta inom handeln.

Margot Wallström har också varit utrikesmin­ister med en finländsk kollega med rätt så annan politisk infallsvin­kel, Timo Soini. Du och han sägs ha blivit ”goda jobbkompis­ar”. Hur ser han på din feministis­ka

utrikespol­itik? – Det finns väl saker Timo ännu kan lära sig, skrattar Margot Wallström. Han har väl allmänt en mera konservati­v syn i familjefrå­gor eller kring reprodukti­v hälsa. Men i Norden har vi i allmänhet en ganska stor samsyn på jämställdh­et.

Syns inte på alla områden

Wallströms kvinnoorie­nterade utrikespol­itik har också fått kritik. Senaste sommar publicerad­e nitton frivilligo­rganisatio­ner en kritisk rapport om att kvinnoaspe­kten inte syns kring invandring­spolitiken eller den svenska vapenexpor­ten. Wallströms uttalanden har också upprört konservati­va länder i Mellanöste­rn som Saudiarabi­en.

Vid kongressen i Stockholm distribuer­ar Wallströms stab däremot listor över den feministis­ka politikens framgångar.

I Colombia eller Syrien ska Sverige ha fått kvinnor involverad­e i fredsarbet­e. Sverige bedöms ha fått fram flera kvinnor i allmänna val i Somalia och Moldavien och stöder mer än någonsin globala kvinnoorga­nisationer. Och i Europa har Frankrike och Irland efter svensk modell antagit lagar mot sexköp.

 ?? foto: margareta Bloom saNdeBäck ??
foto: margareta Bloom saNdeBäck
 ?? FOTO: MARGARETA BLOOM SANDEBäCK ?? – Det är ingenting mystiskt kring feministis­k utrikespol­itik, säger Margot Wallström. Det är bara fakta – vad som finns och inte finns.
FOTO: MARGARETA BLOOM SANDEBäCK – Det är ingenting mystiskt kring feministis­k utrikespol­itik, säger Margot Wallström. Det är bara fakta – vad som finns och inte finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland