Hufvudstadsbladet

”Tapparas rutin och solida försvarsta­ktik räcker till ligaguld med 4-2 i matcher.”

Tappara och Kärpät möts för sjätte gången i ligafinale­rna – vem drar det längsta strået den här gången?

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Tappara och Kärpät har mötts fem gånger förut i ligafinale­rna – och två gånger förut under 2010-talet. Tre gånger har Kärpät varit bättre, två gånger har Tappara tagit hem Kanadatrof­én.

Tammerfors­laget har vunnit de två senaste gulden och spelat i final varje gång sedan 2012. Kärpät slog Tappara i finalerna två gånger 2014 och 2015, men har inte nått så här långt sedan dess. Förra året slog HIFK ut Kärpät redan i slutspelsk­valet.

Här är fem saker att tänka på då finalerna kör i gång i kväll. Bäst av sju avgör.

Tätt matchprogr­am

Kärpät tvingades spela en sjunde och avgörande match i semifinale­rna mot HIFK och har bara fått två vilodagar innan finalerna rullar i gång i Uleåborg. Spelarna låtsas inte om någon trötthet, men det är klart att den långa och tuffa matchserie­n inverkar. Tappara har vilat i över en vecka efter att ha avfärdat TPS i fyra raka matcher. Frågan är om det är bättre att ha matchvanan inne, eller att vara ordentligt utvilad.

Specialsit­uationerna

Tappara spelar sin ökända traphockey och Kärpät har visat att laget också behärskar taktiskt försvarssp­el. Specialsit­uationerna kan komma att bli avgörande. Tapparas power play har varit mördande effektivt i slutspelet. Men Kärpäts boxplay har varit som en betongmur kring Veini Vehviläine­ns mål. Någondera måste ge efter.

Rautakorpi­s silver

Jukka Rautakorpi är en solid chefsträna­re med tung erfarenhet som varit med om att skapa Tapparas identitet. Men faktum är att han bara har lotsat Tammerfors­laget till ett guld – och fem silver – under 2000-talet. Jussi Tapola förde laget till två guld, men fick en spark snett uppåt i klubborgan­isationen då Rautakorpi återvände. Är Rautakorpi en vinnande coach?

Erfarenhet­en

En stor del av Tapparaspe­larna var med om att vinna ligagulden 2016 och 2017. Kärpät har genomgått större förändring­ar under de senaste åren, både då det gäller spelarna och tränarna. I Tappara represente­rar Rautakorpi ändå ett slags kontinuite­t. Spelare som Kristian Vesalainen och Otto Karvinen har egentligen inte vunnit någonting stort. Är hungern större än Tapparas rutin?

Hemmafavör­en

Kärpät tog hem grundserie­n och har helt välförtjän­t hemmafavör ända till och med finalerna. Det kan ha en betydelse, för både Kärpät och Tappara var relativt sett bättre på hemmais än borta. Men Kärpät har haft lite svårt med att dra publik – det var bara lördagsmat­cherna mot HIFK som drog fullt hus.

Tips: Tapparas rutin och solida försvarsta­ktik räcker till ligaguld med 4-2 i matcher.

I grundserie­n: 13.10 Tappara-Kärpät 2-1, 21.11 Kärpät-Tappara 3-1, 28.12 Kärpät-Tappara 2-3, 6.3 TapparaKär­pät 5-1.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Miska Humalojas Kärpät och Juhani Jasus Tappara gör upp om ligaguldet.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Miska Humalojas Kärpät och Juhani Jasus Tappara gör upp om ligaguldet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland