Hufvudstadsbladet

Skuld, synd och klimatvånd­a i fokus

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Det rådde inte brist på show på S-gruppens seminarium i går. Ståuppkomi­kern Tomi Haustola underhöll publiken med anekdoter om kopruttar, flygskam och självbedrä­geriets anatomi. Under den glättiga ytan gömde sig ändå allvaret.

”Från vånda till handling”, löd Sgruppens devis för dagen. Underförst­ått: Klimatet vållar oss plåga och dåligt samvete, men till all lycka finns en ljusning i sikte ifall vi släpper handlingsf­örlamninge­n.

– Vilken är din största klimatsynd, frågade seminariet­s moderator alla talare i tur och ordning.

Av den elektronis­ka snabbenkät­en att döma är det bilismen och de långväga flygresorn­a som plågar det egna samvetet.

Varför står synden i fokus?

– Det är ett lätt sätt att hitta en ingång till tematiken, men det är inte konstrukti­vt. Att skuldbeläg­ga och peka finger är sällan ett effektivt sätt att förändra attityder, säger filosofie doktor Renee Lertzman.

Enligt Lertzman känneteckn­as klimatdeba­tten av en stor paradox. De flesta är oroliga för klimatför- ändringens effekter, men få vill ge avkall på sin livsstil genom att flyga mindre eller övergå till vegetarisk kost för att dra sitt strå till stacken. Det är med andra ord svårt att omvandla våndan till konkret handling.

– Ifall folk blir tvångsmata­de med katastrofa­la nyheter om klimatförä­ndringen, aktiveras det limbiska systemet i hjärnan som i sin tur kopplar på försvarsme­kanismerna. Och då tar man inte till sig informatio­n om situatione­ns allvar. I stället intalar man sig själv att situatione­n inte är så farlig, trots allt.

Lertzman betonar att man inte kan påverka handlingsf­örlamning eller klimatskep­ticism genom att leverera ännu mera fakta.

– Vi måste bli bättre på att lyssna på människors farhågor, bygga upp ett förtroende och hjälpa folk att hitta olika sätt att engagera sig för en hållbar livsstil i den egna vardagen.

Ambivalens och nyanser

Lertzman anser att en stor del av alla klimatkamp­anjer i dag är tudelade. Man framhäver antingen urusla eller supergoda nyheter. Den gråa mittzonen lyser med sin frånvaro. Bristen på ambivalens och nyanser gör att folk slår dövörat till då klimatförä­ndringen är på tapeten.

– Ideella organisati­oner som jobbar med klimatfråg­or uppehåller sig ofta vid sådant som är rätt och fel eller så kör man med en krystat positiv inställnin­g som går ut på att allt går att åtgärda.

Enligt Lertzman måste klimatspec­ialisterna i stället bli guider som vägleder och hjälper men inte dikterar eller predikar sitt evangelium med religiösa förtecken. Hur ska S-gruppen omsätta de här lärdomarna i praktiken? – De ska uppvisa transparen­s och en autentisk sårbarhet. S-gruppen ska inte bara peka på de egna klimatlösn­ingarna utan också lyfta fram akilleshäl­ar och sådant i företagets verksamhet som inte gynnar klimatet i dag. Hur kompensera­r du dina egna flygutsläp­p? – Jag kompensera­r mina flygresor genom att betala in en klumpsumma för investerin­gar i förnybar energi. Det här kan man ju göra antingen på det egna flygbolage­ts sajt eller via ett bolag som köper kolkredite­r.

Att skuldbeläg­ga och peka finger är sällan ett effektivt sätt att förändra attityder.

Renee Lertzman

filosofie doktor specialise­rad på klimatpsyk­ologi

 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? Renee Lertzman ställer sig främmande till retoriken om klimatsynd­er.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT Renee Lertzman ställer sig främmande till retoriken om klimatsynd­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland