Hufvudstadsbladet

Många unga forskare redo lämna forskninge­n

Universite­ten är inte längre attraktiva arbetsplat­ser för unga forskare. Hälften av unga forskare planerar att lämna forskninge­n helt.

- SPT

Tidsbundna arbetsförh­ållanden och korta anställnin­gar, osäkra karriärmöj­ligheter och ständig konkurrens kombinerat med nedskärnin­gar i universite­ten och de försämrade utsikterna på forsknings­fältet som högskolepo­litiken lett till är faktorer som gör att allt fler unga forskare överväger att kasta in handduken.

Det visar en undersökni­ng som Forskarför­bundet gjort bland unga forskare. 58,4 procent av de tillfrågad­e har övervägt att söka sig till den privata arbetsmark­naden och 48,7 procent funderar på att byta bransch helt och hållet. Över 70 procent av unga forskare känner oro inför de osäkra karriärmöj­ligheterna.

– Det är tungt att läsa om de unga forskarnas oro över framtiden, säger Lotta Alhonnoro, vice ordförande för arbetsgrup­pen för unga forskare vid Forskarför­bundet.

– Vill man ha en högklassig forskning som har en relevans så måste man satsa på forskarnas karriärmöj­ligheter och arbetshäls­a, säger Alhonnoro.

I takt med att antalet utbildade doktorer ökar förändras och utvecklas även forskarrol­len i samhället. Alla som doktorerar kan inte få jobb på ett universite­t eller ett forsknings­institut.

– Unga forskare är beredda att planera för en karriär utanför forskarsam­fundet, säger forskardok­tor Tommi Kokkonen vid Helsingfor­s universite­t som analyserat undersökni­ngsresulta­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland