Hufvudstadsbladet

Experterna har inte fått chans att utreda misstänkta gasattacke­n

De internatio­nella inspektöre­rna har fortfarand­e inte fått tillgång till den plats i Syrien där den misstänkta kemvapenat­tacken ägde rum, uppger både brittiska och ryska företrädar­e. Västmakter­na och Ryssland anklagar varandra för att ha hindrat utredning

- TT-REUTERS

Experterna från Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) anlände i helgen till den syriska huvudstade­n Damaskus, med sikte på att kunna inleda sin utredning av om kemvapen använts i staden Douma.

Men den syriska regimen och dess allierade Ryssland har fortfarand­e inte berett dem tillträde till platsen, då de inte kunnat garantera deras säkerhet, säger Storbritan­niens OPCW-sändebud Peter Wilson.

Förseninga­rna beror på USA:s, Frankrikes och Storbritan­niens attacker mot Syrien, kontrar Rysslands biträdande utrikesmin­ister Sergej Ryabkov, enligt den statliga ryska nyhetsbyrå­n Ria. Moskva anklagar trion för att inte ha inväntat OPCW-utredninge­n innan de anföll Syrien.

USA varnar, å sin sida, för att Ryssland kan ha undanröjt bevis.

”Det är vår uppfattnin­g att ryssarna kan ha besökt platsen för attacken. Vi är bekymrade över att de kan ha manipulera­t den med avsikt att hindra försöken från OPCW:s undersökni­ngskommiss­ion att genomföra en effektiv utredning”, säger den amerikansk­a representa­nten i organisati­onen, Kenneth Ward i en kommentar, som nyhetsbyrå­n Reuters tagit del av.

Det var tidigt på lördagen som USA, Frankrike och Storbritan­nien genomförde robotattac­ker mot vad Pentagon beskrivit som tre kemva- penanläggn­ingar i Syrien. Detta som ett svar på den påstådda kemvapenat­tacken i Douma den 7 april.

Den syriska regimen och Ryssland nekar till att ha varit inblandade i en sådan.

Nya sanktioner väntas

USA:s finansmini­ster Steven Mnuchin väntades i går kväll finsk tid offentligg­öra nya sanktioner mot Ryssland, med anledning av den påstådda kemvapenat­tacken. Men Moskva är redo för straffåtgä­rderna, säger en högt uppsatt försvarspo­litiker.

– De är tuffa för oss, men kommer att göra mer skada för USA och Europa, säger Jevgenij Serebrenni­kov, vice ordförande i försvarsut­skottet i det ryska parlamente­ts överhus, enligt Ria.

USA:s nya sanktioner kommer att rikta in sig på företag som hanterar utrustning som kan kopplas till den syriska regimens användande av kemiska vapen, sade den amerikansk­a FN-ambassadör­en Nikki Haley på söndagen.

USA, Storbritan­nien och Frankrike har samtidigt förberett en ny resolution i FN:s säkerhetsr­åd med syfte att upprätta en mekanism för att utreda vem som bär ansvaret för kemvapenat­tacker i Syrien. OPCW:s utredning tittar enbart på om kemvapen använts.

Diplomatkä­llor uppgav att förhandlin­gar om resolution­sförslaget skulle inledasi går. Det är dock oklart när den ska läggas fram för omröstning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland