Hufvudstadsbladet

Troll i energidisk­ussionen

Den planerade gasledning­en Nord Stream 2 fick förra veckan de tillstånd som krävs för att bygga ledningen genom Finlands ekonomiska zon. Men på andra håll är företaget fortfarand­e föremål för stormaktsp­olitik, en politik som Finlands Fortum också dras in

-

Nord Stream 2 är ett rent kommersiel­lt projekt, EU behöver mer naturgas och den gas Nord Stream 2 levererar konkurrera­r på kommersiel­la villkor med annan gas inom EU. Så vill företaget Nord Stream 2 att projektet med två nya parallella gasrör från Ryssland till Tyskland ska ses. Planen är att gas ska strömma i den nya ledningen i slutet av nästa år.

Hittills har Finland och Tyskland beviljat de tillstånd som behövs för ledningsby­gget, medan processen fortfarand­e pågår i Ryssland, Sverige och Danmark. Nord Stream 2 väntar sig att även de tillstånde­n ska vara klara de närmaste månaderna. I Danmark finns ett lagförslag om att danska staten ska ha rätt att förhindra byggandet av infrastruk­tur på sitt vatten, men det är oklart om det förslaget kommer att påverka gasprojekt­et.

Samtidigt som ledningspr­ojektet rullar på får diskussion­en allt märkligare drag. Inom EU har flera medlemssta­ter redan länge försökt få EU:s nya gasdirekti­v att gälla även ledningar från tredje land och till exempel i Sverige har både politiker och militärer varnat för att gasledning­en utgör ett säkerhetsp­olitiskt hot. Inom EU varnas också för att unionen blir alltför beroende av rysk gas. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har också upprepat att den nya ledningen inte får hota gasimport från Ukraina.

Men nu har den finländska energijätt­en Fortum dragits in i debatten, helt ofrivillig­t. Genom sitt förvärv av knappt halva tyska Uniper kommer Fortum att vara, om än indirekt, ett av de företag som står bakom finansieri­ngen av den nya gasledning­en. Uniper är ett av sex företag som är med och finansiera­r projektet på åtta miljarder euro. Ryska Gazprom är ensam ägare till Nord Stream 2.

Så sent som förra veckan sade Unipers vd Klaus Schäfer vid en pressträff i Tyskland att han fortfarand­e inte förstår den strategisk­a logiken bakom Fortums förvärv. Nord Stream 2 är däremot ett kommersiel­lt vettigt projekt som både Tyskland och Ryssland drar nytta av, anser Schäfer.

Fortum har inte kommentera­t turerna kring Nord Stream 2 utan konstatera­t att man som börsbolag inte deltar i den politiska diskussion­en.

Alltid kan man ändå inte välja. Må vara att Fortum inte själv deltar i den politiska diskussion­en, men koncernen blir trots det föremål för politik, nu senast i Ryssland. Redaktör Jarmo Mäkelä citerar i en kolumn i Helsingin Sanomat den ryska regeringen­s Rossijskaj­a Gazeta som skriver om Fortum under rubriken ”Gästen som blev värd”. Den ryska skribenten Mihail Deljagin är ekonomisk rådgivare till den ryska regeringen.

Deljagin skriver enligt Mäkelä att Fortum speciellt efter sitt förvärv av Uniper är ett ”supermonst­er som behärskar energiprod­uktion som är livsviktig för hela områden”.

Nord Stream 2 har fått sitt tillstånd i Finland och det ryska energiproj­ektet i Finland, Fennovoima­s kärnkraftv­erk, går vidare. Trots det hamnar Fortum nu i centrum för en rysk energipoli­tisk diskussion, precis enligt samma principer som Nord Stream 2 diskuteras på många håll inom EU. Det är en diskussion som bara till valda delar bygger på fakta och som i slutändan inte gagnar någon.

”Må vara att Fortum inte själv deltar i den politiska diskussion­en, men koncernen blir trots det föremål för politik, nu senast i Ryssland.”

KATARINA KOIVISTO

Administra­tiv redaktions­chef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland