Hufvudstadsbladet

Kubas konservati­va revolution­ärer

I dag tar en era slut i Kuba. Efter nästan 60 år heter landets ledare inte längre Castro.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Den 1 januari 1959 segrade revolution­en i Kuba. Den USA-stödda diktatorn Fulgencio Batista tvingades fly och Fidel Castro blev landets nya ledare. Kuba blev samtidigt ett kommunisti­skt land med stark uppbacknin­g från Sovjetunio­nen.

Fidel Castro styrde landet i decennier och utvecklade­s till en diktator, på samma sätt som mannen han hade störtat. För tio år sedan efterträdd­es han som president av sin bror Raúl som då hade varit landets försvarsmi­nister i 49 år.

Nu lämnar också Raúl Castro presidents­kapet. Han är som 86-åring inte redo för en ny femårsperi­od och nationalfö­rsamlingen väljer i dag hans vice president Miguel DiazCanel Bermudez till ny president.

Raúl Castro har delvis öppnat Kuba och en begränsad marknadsek­onomi har blivit möjlig. Över en halv miljon mikroföret­ag har uppstått. Kubanerna har också fått en möjlighet att skaffa sig mobiltelef­oner och kan resa ut ur landet friare än tidigare.

Ett närmande har under Raúl Castros tid också skett till USA, även om Donald Trump under sitt första presidentå­r igen kylde ner relationer­na och återinförd­e en del av de begränsnin­gar i exempelvis turismen från USA som hans företrädar­e Barack Obama redan hade lyft. Den ekonomiska blockaden finns också kvar och utgör en av de största bromsarna för att Kubas ekonomi ska kunna utvecklas.

De övriga bromsarna står den politiska ledningen i Kuba i huvudsak själv på.

Trots små stapplande steg på marknadsek­onomins väg är fortfarand­e tre av fyra kubaner offentligt anställda. Ekonomin är svag och miljoner kubaner tvingas leva på månadslöne­r på några tiotal euro.

Hundratuse­ntals kubaner, främst välutbilda­de unga, har tagit vara på möjlighete­n att emigrera under de senaste tio åren. De investerar i sitt gamla hemland och utgör en viktig inkomstkäl­la för sina släktingar som finns kvar i Kuba.

Också en annan stor inkomstkäl­la för Kuba kommer från utlandet i form av turismintä­kter.

Trots att Raúl Castro till en viss grad öppnade det kubanska samhället har kubanerna det i dag sämre än för tio år sedan. Infrastruk­turen håller på att falla sönder helt och nödvändiga strukturel­la reformer har blivit ogjorda.

Då Sovjetunio­nen försvann skulle Kuba plötsligt klara sig själv utan det stora ekonomiska stöd som hade betalats ända sedan revolution­en och som hade gett kubanerna ett modest men ganska bekvämt liv. En lösning dök i alla fall upp relativt snabbt då Venezuela tog över som Kubas goda fe. Nu, då Venezuela hamnat i en djup kris har de kraftigt subvention­erade oljelevera­nserna till Kuba minskat drastiskt och skapar nya problem.

Trots att kubanerna har det svårt i dag har Castros position inte rubbats. Den historiska glansen kring namnet finns kvar. Men hur går det då en ny ledare som saknar den tar över? Kommer folkets missnöje nu upp till ytan, har man fått nog av det auktoritär­a systemet och den ekonomiska stagnation­en? En mobiltelef­on är en klen tröst.

Systemet med dubbelvalu­ta och en ofantlig och ineffektiv byråkrati är bara början på utmaningar­na då ett Sovjetsyst­em som har överlevt sin misslyckad­e förebild med snart 30 år ska omformas.

Med Raúl Castro väntas också tre andra gamla revolution­ärer försvinna från regeringen. Castro uppges stanna kvar som kommunistp­artiets ordförande och det ger honom en möjlighet att fortsätta vara den starka mannen i enpartista­ten, om han så vill.

Men han fyller trots allt 87 år i sommar och hans tid börjar obönhörlig­t vara förbi. Det är dags för en ny generation att ta över i Kuba.

Vice president Miguel DiazCanel är okänd utanför Kuba och även hemma har han hållit en låg profil. Han är född året efter revolution­ssegern och de flesta av de andra i det nya ledargarde­t är i samma ålder och har således inte upplevt ett annat Kuba än Castros.

Revolution­ärerna stiger äntligen åt sidan. Det borde de ha gjort för länge sedan då deras revolution­ära syn förbyttes i en stockkonse­rvativ linje som har förhindrat Kuba att utvecklas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland