Hufvudstadsbladet

Brandlarm släckte börsen – öppnade fem timmar för sent

Fem timmar för sent öppnade Helsingfor­sbörsen strax efter klockan 15 i går. Orsaken var ett brandlarm i ett datacenter.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

All aktiehande­l på de nordiska och baltiska börserna låg nere ända fram till 15-tiden i går. En normal vardag öppnar Helsingfor­sbörsen klockan 10.

Orsaken var ett brandlarm i ett datacenter i Upplands Väsby norr om Stockholm. Någon brand var det inte fråga om, men larmet utlöste släcknings­systemet vilket tvingade börsoperat­ören Nasdaq Nordic att stänga handeln. Alla aktieaffär­er som hade genomförts tidigt på förmiddage­n, innan handeln stoppades, makulerade­s.

Kim Lindström, som varit verksam i branschen sedan 1960-talet, säger att störningar av det här slaget är mycket ovanliga.

– Någon gång har dataproble­m förekommit, särskilt när man började med den digitalise­rade börshandel­n. Men jag kommer inte att några allvarliga­re problem skulle ha inträffat på 20–30 år.

Enligt Lindström var det här en situation som man bara måste acceptera.

– Men det är klart att det var retfullt för dem som hade tänkt göra affärer.

Andra var mer kritiska mot att Nasdaq Nordic inte fick i gång något reservsyst­em i tid. Dagens Industris Ulf Petersson skriver att Nasdaq har ett stort arbete att göra för att återupprät­ta marknadens förtroende.

– Hade detta datahaveri skett en kaotisk börsdag hade skadan kunnat bli mycket stor bland de kunder som har positioner på marknaden som bygger på att handeln och möjlighete­n att stänga ned affärerna alltid är öppen, skriver Petersson.

Bolagens rapportsäs­ong för första kvartalet har kört i gång, men ännu inte nått sin livligaste fas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland