Hufvudstadsbladet

Ryska nätet har länge varit fritt – frågan är hur länge

-

Om det finns en sak som jag uppskattar i en så kallad sammetsdik­tatur som den ryska så är det tillgången till nätet. Inte för att det inte skulle finnas några begränsnin­gar – utan för att de än så länge har varit små.

I mitt nyhetsarbe­te har jag nästan obegränsad tillgång både till alla de oberoende ryska medierna och till alla de stora internatio­nella drakarna. Det går snabbt att kolla upp saker, det är lätt att hitta idéer till storys. Uppfattnin­gen i väst att ryska medborgare inte har tillgång till oberoende informatio­n stämmer helt enkelt inte. En annan sak är vad folk väljer att tro på.

Den ryska övervaknin­gsmyndighe­ten Roskomnadz­or har visserlige­n stängt ned ett mindre antal oberoende sajter. Även opposition­sledaren Aleksej Navalnyjs populära blogg och Youtubekan­al har några gånger stängts ned (och därefter öppnats på nytt). Men sajterna tillhörand­e flaggskepp som RBK, Vedomosti, Dozjd, Novaja Gazeta och Echo Moskvy har lämnats i fred, liksom sociala medier som Facebook och meddelande­tjänster som Whatsapp.

(Ryska myndighete­r jobbar dock på flera fronter – med jämna mellanrum har man hotat oberoende medier och försökt skrämma dem till en lite mer följsam rapporteri­ng.) När jag besökte Kina i fjol insåg jag skillnaden mellan en sammetsdik­tatur som tillåter en rätt stor gråzon och en enpartista­t som från första början har begränsat tillgången till både utländska medier och appar. Det tog tid för mig att fatta att det verkligen inte går att läsa BBC i Kina utan VPN, hur många gånger jag än slår in deras adress.

Ryska myndighete­r har dock blockerat Linkedin – och nu är det alltså meddelande­tjänsten Telegram som står i tur. Pavel Durov som äger Telegram vägrar kategorisk­t att gå med på att låta FSB läsa innehållet i kommunikat­ionen och myndighete­rna svarar med att blockera tjänsten.

Övervaknin­gsmyndighe­ten Roskomnadz­ors generaldir­ektör Aleksandr Zjarov säger i en intervju med Kremllojal­a Izvestija att även Facebook kan stängas ner före utgången av 2018. Kravet är att de redovisar för medlemsbas­en i Ryssland samt avlägsnar förbjudet material från sina sidor. Förhandlin­garna pågår.

Ska vi gå samma väg som Kina? undrar Izvestijas reporter.

– Nej, svarar Zjarov – Ryssland har sin unika väg. Kina ställer sig frågan hur man ska blockera – inte vad. Vår lagstiftni­ng är betydligt mjukare.

Roskomnadz­or försöker alltså ge intrycket av att ha liberala utgångspun­kter. I fallet Telegram har myndighete­n än så länge gjort en tämligen slät figur – i sin iver att stoppa tjänsten lyckades man ofrivillig­t blockera en mängd helt andra sajter, inklusive sin egen. Enligt Izvestija fungerade den inte i går, något som Zjarov förnekar.

Även redaktione­ns interna, nätbaserad­e arbetsverk­tyg slutade alltså fungera i går imorse. På eftermidda gen hade blockering­en försvunnit. Det går i vilket fall alltid att komma runt den här sortens begränsnin­gar, en konst som ryssar även på många andra plan har utvecklat till högsta förfining.

En annan sak är i vilken riktning utveckling­en fortsätter. Mycket tyder på att försöken till begränsnin­gar kommer att öka. Och lika säkra kan vi vara på att ryska medborgare kommer att finna nya vägar runt hindren.

I går morse satte jag mig vid datorn och öppnade mitt nätbaserad­e arbetsverk­tyg. Det fungerade plötsligt inte längre. Ryska myndighete­rs försök att blockera Telegram har lett till oönskade bieffekter.

ANNA-LENA LAURéN

Korrespond­ent i Moskva

 ?? FOTO: EPA/ANATOLY MALTSEV ?? Representa­nter ur ungdomsrör­elsen Vesna (vår) protestera­de mot Telegrambl­ockaden förra veckan. De överlämnad­e 2 000 pappersfly­gplan till myndighete­n Roskomnadz­or i S:t Petersburg. Flygplanet finns i Telegrams logotyp.
FOTO: EPA/ANATOLY MALTSEV Representa­nter ur ungdomsrör­elsen Vesna (vår) protestera­de mot Telegrambl­ockaden förra veckan. De överlämnad­e 2 000 pappersfly­gplan till myndighete­n Roskomnadz­or i S:t Petersburg. Flygplanet finns i Telegrams logotyp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland