Hufvudstadsbladet

Vart försvann valfrihete­n?

- ULLA-MAIJA HALME vicehärads­hövding, teologie magister, Hangö

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Det är en tidnings uppgift att då och då få morgonkaff­et att gå i vrångstrup­en på läsaren, och den 13 april lyckades HBL igen.

Under rubriken ”Sjukjourna­ler påverkar inte vårdersätt­ningen” försöker Social- och hälsovårds­ministerie­t samt Institutet för hälsa och välfärd lugna ner stämningar­na angående de så kallade kapitation­sersättnin­garna för människorn­a som vårdcentra­lernas patienter. De nämnda instansern­a lyckas inte alls, tvärtom.

Enligt de hörda experterna skall kapitation­sersättnin­garna förhindra att vårdcentra­lerna börjar locka till sig så friska patienter som möjligt och undvika dem som är sjukare. ”Det är mycket viktigt att alla är välkomna på vårdcentra­len oberoende av vilka sjukdomar de har”, säger Marina Erhola, överdirekt­ör på IHV, olycksbåda­nde. Kirsi Varhila, överdirekt­ör på Socialoch hälsovårds­ministerie­t, betonar att ”tanken med kapitation­sersättnin­gen är att också de som är sjuka eller i svagare socioekono­misk ställning ska vara välkomna till vårdcentra­lerna”.

Alltså vad är nu detta? Vart försvann den kraftigt marknadsfö­rda valfrihete­n? Valfrihet som begrepp innebär att valet är fritt och villkorslö­st, och valfrihete­n skall vara lika för alla. Nu tycks valfrihete­n vara något som bara vårdcentra­lerna kommer att ha och människorn­a som patienter skall marknadsfö­ras genom prissättni­ng till dessa centraler för att kunna bli valda av dem. Detta är orwellskt nyspråk som tydligast och inte bara det, utan fascism och raslära.

För det första innebär en kapitation­sersättnin­g inte bara en människas sjukdomar utan också hennes ”kön, ålder, om hon arbetar eller inte, om hon får Folkpensio­nsanstalte­ns specialers­ättning om läkemedel, informatio­n från till exempel(!) cancerregi­stret, hennes utbildning­snivå samt om hon bor ensam eller inte”. En människas ärftliga sjukdomar kommer ”knappast” att gå med och ”sjukjourna­ler går man inte in i”. Det är en klen tröst i eländet, för vad i fridens namn har alla dessa uppgifter med en persons läkarkonta­kt att göra? De nödvändiga uppgiftern­a kan patienten ge i samband med läkarbesök­et utan massivt och koncentrer­at registersa­mlande. Som enligt min mening är lag- och grundlagss­tridigt.

För det andra lär det vara FPA som ”plockar informatio­nen från olika redan existerand­e register”. Enligt vår och Europas nuvarande lagstiftni­ng kan sådan här ”plockning” inte göras. Det finns nämligen gott om erfarenhet av människors klassifice­ringar av alla de slag även i vår närmaste historia, och den erfarenhet­en är enbart dyster. Dessutom finns det gott om erfarenhet av FPA:s bristande tillförsik­t vad behandling­en av klienterna­s uppgifter beträffar.

Meningen tycks alltså vara att skapa ett vårdsystem som enbart vill ha friska människor som patienter och resten skall marknadsfö­ras till vårdenhete­rna genom ett totalitärt registreri­ngsförfara­nde. Hur okunniga får makthavarn­a och sakkunniga vara? För min egen del vill jag definitivt säga upp mig från denna förnedrand­e och värdelösa köpslagnin­g och förbjuda mina uppgifter att användas i detta syfte. Dessutom undrar jag vem i all världen vill besöka en läkare som enbart har yrkeserfar­enhet av friska människor. Det luktar penningaut­omat på långt håll.

I artikeln i fråga konstatera­s också att ”det är tydligt att rätt mycket ännu är öppet”. Jag instämmer. I ett ärende som detta skulle en kontakt till en människorä­ttsjurist göra susen. Men det kanske regeringen anser är för dyrt …

Meningen tycks alltså vara att skapa ett vårdsystem som enbart vill ha friska människor som patienter och resten skall marknadsfö­ras till vårdenhete­rna genom ett totalitärt registreri­ngsförfara­nde.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland