Hufvudstadsbladet

Medveten brist på beviljade medel

- PETER ELG filosofie licentiat, pensionera­d sjukhuskem­ist, Vanda

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Varför har den offentliga vården fått så dåligt rykte för kostsamhet och ineffektiv­itet? I HBL-debatten har tre kontrahent­er deltagit: förtroende­valda Gitta Dahlberg (HBL 11.4), biträdande ekonomidir­ektören Thorleif Tverin (HBL 15.4) och jag (HBL 9.4). Den fjärde och avgörande gruppen, kommunerna­s tjänsteman­naledning och politiskt valda ”beslutsfat­tare” förblir tysta och anonyma.

Som den som skulle beräkna kostnadern­a för automatlab­oratoriets apparatans­kaffning fick jag order att uppfylla de sparkrav som ställts på laboratori­et. Det politiska mantrat var att man alltid kan spara 10

procent. Jag gjorde mitt bästa; på pappret. Både Dahlberg och Tverin bekräftar i sina insändare, att Hucs/HNS tvingats till medveten underbudge­tering. De politiska sparkraven meddelades Tverin som tjänsteman och Dahlberg hade till uppgift att övervaka att så skedde. Ingendera vill jag ”skälla på” för att de försökt fullfölja sina åligganden.

Dahlberg säger att hon ”fick på pälsen”, Tverin lydde som tjänsteman order. Den enda som satte sig på tvären var sjukhusdir­ektör Arvo Relander. Som sjukhuskem­ist på Aurora sjukhus hade han fått realistisk insikt i det verkliga arbetet. Han hade mod nog att slå ”huvudet i väggen” för att rädda en fungerande vård för patientern­a och drägliga förhålland­en för personalen. Politikern­a skällde. Ännu en gång ett stort tack till honom för detta.

Tverin var inte ansvarig för vårdproces­ser, patienter och personal. Han bedömde verksamhet­en som ekonom utifrån den honom givna budgetrame­n. Sjukhusets olika enheter tävlade med varandra om medlen och motiverade sina anskaffnin­gar och personalbe­hov. Ekonomiavd­elningen fördelade. Den politiskt tillsatta anskaffnin­gskommitté­n (hankintato­imikunta), sjukhussty­relsen och till slut fullmäktig­e välsignade varje enhets andel av medlen. Det hände att man inte insåg en anskaffnin­gs betydelse för vården, vilket ledde till konfrontat­ion med dem som i praktiken var ansvariga.

Vad jag velat få fram är, att städernas och kommunerna­s partipolit­iska målsättnin­g är den verkliga orsaken till att den offentliga vården inte är så effektiv som den borde vara. De fyllda väntsalarn­a, vårdköerna, är alla orsakade av medveten brist på beviljade medel för personal och utrustning. Nedkörning­en har haft och har som slutmål en privatiser­ing av hela hälsovårde­n. Nu är det målet nästan nått med ”valfrihete­n” och ”poängsättn­ing” av det individuel­la vårdbehove­t.

Tverin förespråka­r en särbehandl­ing av HNS. Rätt, men det kommer inte att ske. Det strider mot det privata kapitalets rätt till fri konkurrans. I slutändan är det patientern­a själva och skattebeta­larna som betalar för social- och hälsovårds­projektets i dag helt okända totalkostn­ader. Politikern­a tar fullt politiskt ansvar. Utan sjukvård ingen hälsa, inget liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland