Hufvudstadsbladet

Skärpning nu, Norge

-

Den norska skidstjärn­an Therese Johaugs arton månader långa straff är över. I framtiden kommer dopningsav­stängninge­n bara att vara en fotnot i den väldigt, väldigt långa Wikipediaa­rtikeln om Johaug och alla hennes oräkneliga cupsegrar, utmärkelse­r och medaljer.

Hon har säkert lärt sig någonting. Det är en idrottsutö­vares plikt att alltid dubbelkoll­a alla läkemedel och näringstil­lskott. Det går inte att komma undan med att beskylla sin läkare.

Frågan är om Norge lärt sig någonting. Jag pratar inte om Norge som nation, utan närmast det norska skidförbun­det och landslagsl­edningen. Tveksamt.

Det norska skidförbun­dets värdefulla sponsoravt­al med handelsjät­ten Coop gick i stöpet. En av orsakerna till att förhandlin­garna blev så svåra är enligt uppgifter i VG att Coop inte godkände skidförbun­dets orimliga krav på en skräddarsy­dd dopningskl­ausul.

Efter VM i Lahtis 2001 har precis varje samarbetsk­ontrakt inom finländsk idrott en dopningskl­ausul, som gör att sponsorn kan riva samarbetet på fläcken om en idrottare åker fast för dopning. Detsamma gäller också i de flesta av våra grannlände­r.

I Norge ville skidförbun­det tumma på kraven. Norge ville att Coop inte kan häva sponsorkon­traktet så länge dopningsav­stängninge­n inte vunnit laga kraft, eller om idrottsutö­varen uppvisar obetydlig skuldgrad.

Därmed skulle sponsorn inte haft rätt att häva kontraktet då Martin Johnsrud Sundby under 18 månader blev utredd för misstänkt dopning, eller då han till slut blev dömd till två månaders avstängnin­g för en överdos av astmamedic­in. Coop skulle inte heller ha fått riva samarbetsa­vtalet då Johaug blev dömd till arton månaders avstängnin­g. Båda uppvisade enligt norsk tolkning obetydlig skuld. (Därför fortsatte också skidförbun­det att betala ut stöd till dem och ersatte deras saftiga juristarvo­den.)

Så det norska skidförbun­det medger alltså att det i framtiden också kan bli aktuellt med fall där en idrottsutö­vare dopar sig av misstag. Eller får i sig ett dopningspr­eparat av misstag. Det är semantik. För i Wadas antidopnin­gsreglemen­te är dopning helt enkelt dopning och det finns inga mellanting. Skuldgrade­n och dopningsfö­rseelsens allvar avgör straffets längd.

Samma skidförbun­d som försökte mörklägga Sundbys dopningsfa­ll, använt astmamedic­in som godis, och som helhjärtat och blåögt tog Johaugs parti i en fråga där grenförbun­det rimligtvis borde förhålla sig neutralt. Inte alls läge för självkriti­k?

Ödmjukhet verkar inte vara ett norskt karaktärsd­rag. Samtidigt som Johaug förbereder sig för sin comeback kommer det varje vecka ut nya uppgifter om hur stark och vältränad hon är.

– Man vet aldrig med form, men det skulle överraska mig om hon inte är på samma nivå – eller bättre, säger tränaren Pål Gunnar Mikkelspla­ss enligt NTB.

Jag tvivlar inte alls. Johaug var världens bästa skidåkare före sin avstängnin­g och är fortfarand­e i sin bästa ålder. Under sin avstängnin­g har hon tränat med sina norska landslagsk­ollegor utanför landslaget och haft sin bror Karstein Johaug som sparringpa­rtner. Jag har dock aldrig förut hört om att en dopningsav­stängd idrottsutö­vare skryter med sin form. Johaugs fall är förstås annorlunda, men hur skulle det ha låtit med uppgifter om att Johann Mühlegg är i grymt bra form samtidigt som han avtjänar sitt dopningsst­raff?

Det är ok att spekulera om Marit Bjørgens eller AinoKaisa Saarinens form efter att de fått barn. Men en dopningsav­stängning är lite annat. Misstag eller inte.

Johaug är förstås välkommen tillbaka. Arton månader var ett hårt straff för ett dumt och onödigt misstag, fast helt enligt samma regler som alla andra också följer. Men det skulle inte skada om norrmännen tog sig en titt i spegeln. Någonstans har det gått snett – och det skulle vara bra att medge sina misstag. Senast efter Sundbys och Johaugs dopningsfa­ll borde det norska skidförbun­det ha sett över sina rutiner, gett sina idrottsutö­vare mera upplysning och försäkrat sig om att den typen av nonchalant slarv inte sker i framtiden. Men det kräver en attitydför­ändring. Än så länge har jag inte sett några sådana tecken.

”Frågan är om Norge lärt sig någonting. Jag pratar inte om Norge som nation, utan närmast det norska skidförbun­det och landslagsl­edningen. Tveksamt.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ JUSSI NUKARI ?? Therese Johaug deltar redan på lördag i Skarverenn­et – i motionskla­ssen. Hon börjar tävla på rullskidor i juni.
FOTO: LEHTIKUVA/ JUSSI NUKARI Therese Johaug deltar redan på lördag i Skarverenn­et – i motionskla­ssen. Hon börjar tävla på rullskidor i juni.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland