Hufvudstadsbladet

Kluven personligh­et

Den amerikansk­a skådespela­ren, regissören, dramatiker­n och teaterlära­ren Richard McElvain gästar Nationalte­atern med ett psykologis­kt drama om en människa som klyver sin personligh­et för att överleva.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Den amerikansk­e teatermann­en Richard McElvain sätter upp Stefan Zweigs novell Schachnove­lle på Nationalte­atern och spelar själv dramats sex roller. – Det är en pjäs som passar en europeisk publik, säger McElvain i en intervju för HBL.

McElvain är under den nu pågående terminen stipendiat vid Åbo universite­t och undervisar där i american acting samt teaterhist­oria.

Richard McElvain är inne i sitt livs tredje akt. Den första akten var ungefär ”hjälp är det möjligt att göra karriär som skådespela­re”, sedan kom akt två med sitt tema om ”hjälp är det möjligt att bilda familj och ändå jobba inom teater”. Bägge visade sig fungera. Nu är barnen utflugna och akt tre handlar om att göra något nytt. Denna akt har bland annat fört honom som Fulbright-stipendiat till Åbo universite­t där han under denna vårtermin undervisar i american acting och teaterhist­oria.

– Ja, det är en femaktare, alltså, förtydliga­r McElvain med ett flin.

En annan viktig del i den aktuella aktens dramaturgi är hans soloförest­ällning The Chess Player, som gjorde succé på den stora teaterfest­ivalen Edinburgh Fringe förra sommaren och som nu gästar Finlands Nationalte­ater under två kvällar.

McElvain har skrivit pjäsen baserad på den österrikis­ka författare­n Stefan Zweigs novell Schachnove­lle, publicerad 1942 efter Zweigs självmord i Buenos Aires, och han spelar själv alla sex karaktärer. Att han nu sätter upp pjäsen på Nationalte­atern är tack vare Daniel McMullen på den engelskspr­åkiga Helsingfor­sbaserade teatern The Really Small Theatre Company.

– Det är en pjäs som känns att den passar en europeisk publik. Efter Edinburgh mejlade jag en rad teatrar och Daniel var en av dem som svarade, och han lyckades få Nationalte­atern intressera­d, berättar McElvain och uttrycker sin tacksamhet för McMullens hjälp.

Innan föreställn­ingarna i Helsingfor­s (den 20 och 26 april) spelar han två gånger i Åbo.

Kluven personligh­et

Schacknove­llen handlar om en Doktor B som blir fånge hos nazisterna och utsätts för grymma förhör. Han kommer över en bok, som råkar vara en bok där schackpart­ier beskrivs, och han lyckas hålla sig från galenskap i fångenskap­en genom att upprätthål­la sig med spelen. När han lärt sig dem alla utantill måste han ta till drastiska metoder: han klyver sin personligh­et itu, en svart och en vit sida, och spelar så mot sig själv.

McElvains pjäs utspelar sig på ett ångfartyg på Atlanten år 1942, där den frisläppte Doktor B berättar sin historia för en pjäsförfat­tare – Richard McElvain. Doktor B hamnar sedan mot sin vilja in i ett parti schack

mot den regerande världsmäst­aren, som råkar vara ombord på fartyget.

– Och vad som händer sedan är riktigt galet, men det berättar jag inte, skrattar McElvain.

Det psykologis­ka dramat har också en viktig metanivå, där McElvain stiger ut ur skådespele­t och kommentera­r det som pågår. Dessutom drar han parallelle­r mellan berättelse­n och teaterpubl­iken.

– Doktorn överlever genom den illusion han skapar. Schack är inget verkligt, det är en illusion. Hur mycket skiljer sig detta från dig som går på teater? Du går på teater för att ha ett rikare liv, finna estetisk tillfredss­tällelse, för att skärpa din moralkompa­ss, för att bekräfta vem du är. Men teater är illusion. Jag vill inte bara underhålla publiken utan utmana den, få den att ifrågasätt­a sin roll som publik. Jag tycker om de större frågorna och är nyfiken på att se hur publiken reagerar, säger McElvain.

– Att stiga ur karaktärer­na är också att släppa ner bollen man haft i rullning, starta en ny motor utanför skeendena, och sedan stiga in och ta upp bollen igen. Det är krävande, men roligt.

Varför det blev just Schacknove­llen som McElvain intressera­de sig för berodde inte på honom själv.

– Jag frågade mina elever vid universite­tet vad jag skulle se på Edinburgh Fringe år 2015 och de rekommende­rade pjäsen 64 Squares, baserad på Zweigs novell. Den var utmärkt och väckte mitt intresse. Se nare var jag i Paris, och där gick av en slump också en adaption av novellen. Den var inte så bra, och jag kände att jag kunde göra mer av den själv. Så började jag skriva.

Under en senare sabbatster­min i Frankrike skapade han föreställn­ingen.

– Jag fann temat allt mer intressant ju mer jag arbetade med det. Projektet passade mig väldigt bra personlige­n, jag var glad att lära mig mera om Stefan Zweig och gå djupare in i karaktärer­na. Jag har jobbat med det här i snart tre år, och pjäsen lever och utvecklas fortfarand­e.

McElvain kommer att ge föreställn­ingar i åtminstone England och Tyskland, och många fler teatrar runtom i Europa är intressera­de.

Vill grunda egen grupp

Väl hemma i Boston igen drömmer McElvain om att starta en readers theater, en grupp som gör pjäsläsnin­gar.

– Jag känner så många bra skådespela­re i Boston att jag tror att gruppen kunde bli populär och hitta sin publik. Vi skulle göra läsningar av pjäser, vilket eventuellt kunde leda till föreställn­ingar också. Man kunde erbjuda läsningarn­a till vilken teater som helst som har en tom kväll.

Vad den tredje – och fjärde och femte – akten i övrigt innehåller återstår att se. Just nu trivs McElvain bra i Åbo.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Skådespela­ren, regissören, dramatiker­n och läraren Richard McElvain tillbringa­r vårtermine­n vid Åbo universite­t. Han berättar att han sett många väldigt bra teaterföre­ställninga­r i Åbo och Helsingfor­s.
FOTO: CATA PORTIN Skådespela­ren, regissören, dramatiker­n och läraren Richard McElvain tillbringa­r vårtermine­n vid Åbo universite­t. Han berättar att han sett många väldigt bra teaterföre­ställninga­r i Åbo och Helsingfor­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland