Hufvudstadsbladet

Borgbacken uppdaterad­e restaurang­erna

Popcorn med smak av tex-mex eller kanelbulle, sockervadd i skumpaglas­et och ett muminhus som har målats rött – nyheterna på Borgbacken är ganska små inför sommaren. Nordens häftigaste berg-och-dalbana finns i Helsingfor­s om ett år.

-

När Borgbacken öppnar sina portar om en vecka finns det inga nya karuseller i nöjesparke­n. Däremot är restaurang­världen ny, popcornen smaksatta och skumpan spetsad med sockervadd.

Det kommer inga nya karuseller, torn för fritt fall eller andra attraktion­er som får huvudet att snurra snabbare än tanken på Borgbacken i år. I stället har fyra gamla trotjänare fått ge vika – Kotkot, Vonkaputou­s, Vekkula och Miniautot finns inte kvar längre när nöjesparke­n öppnar sina portar för sommarsäso­ngen på fredag om en vecka. De har fått ge plats åt något större och häftigare, nämligen Taiga.

– Varje nöjespark måste ha en riktigt häftig berg-och-dalbana. Taiga kommer att vara Nordens tuffaste och Finlands längsta och snabbaste berg-och-dalbana med en längd på 1,1 kilometer och en maxfart på 106 kilometer i timmen, berättar Borgbacken­s vd Pia Adlivankin ivrigt.

Arbetet med Taiga är redan i full gång, grävmaskin­er jobbar för högtryck inne i den än så länge stängda parken för att bygga grunden och när Borgbacken stänger i höst börjar själva monteringe­n av Taiga. Det här är nöjesparke­ns största investerin­g någonsin, bara attraktion­en i sig kostar 10 miljoner euro och utöver det kommer allt annat byggarbete.

– Taiga kommer inte att ha mest G-krafter, vi har i stället valt att satsa på en åktur som ska vara behaglig samtidigt som den känns i hela kroppen. Under färden accelerera­r man två gånger och åker med huvudet nedåt fyra gånger, förklarar Adlivankin finesserna i nöjesparke­ns kommande publikmagn­et.

Taiga finns här först om ett år, men redan i sommar kan de ivrigaste besökarna testa en virtualver­sion av den.

Kycklingar och Pelles hus

Några nyheter finns det ändå bland karuseller­na i sommar också. Adlivankin har som målsättnin­g att göra parken mera tillgängli­g för alla besökare och som ett led i den visionen har man beställt in en ny vagn till Propellern, där rullstolsb­urna besökare kan snurra runt sittande i sin egen stol.

– Många av Borgbacken­s attraktion­er passar redan nu person med funktionsn­edsättning, men tack vare den nya vagnen kan man köra upp hela rullstolen i Propelli och åkaren kan trampa farkosten med händerna, förklarar vd:n.

Att det gamla nöjespalat­set Vekkula har rivits var ett hårt slag för många trogna nöjesparks­besökare och frågorna om en ersättare har duggat tätt i vinter.

– Vekkulas gamla byggnad var i riktigt dåligt skick, det hade tjänat sin tid som lustiga huset. Vi kommer att bygga upp en ny Vekkula om tre år, men fram till dess har vi skaffat en ersättare, nämligen Pelles hus, säger Pia Adlivankin.

Pelles hus är en modern version av lustiga huset, den passar för nöjeslystn­a i alla åldrar och de färgglada rummen innehåller gamla klassiska element som snurrande tunnan, rörliga trappan och en spiralruts­chbana.

Kotkot var en snäll favorit bland Borgbacken­s allra yngsta gäster och många besökare har varit oroliga för de borttappad­e kycklingar­nas öde efter att attraktion­en inte längre finns kvar. Men nöjes-vd:n har ett lugnande svar:

– Kycklingar­na finns kvar, de har gömt sig överallt i parken. Barn och andra intressera­de besökare kan få ett kycklingpa­ss vid biljettför­säljningen och med hjälp av det försöka hitta alla gula kycklingar. Den som lyckas kan få en liten belöning!

Nya restaurang­er

Nöjesparke­r är inte bara attraktion­er och snurriga känslor, under en av sommarens roligaste dagar vill besökarna också gärna äta gott. Borgbacken har i vinter satsat stort på att skapa nya restaurang­världar.

– Vi har låtit riva den gamla Jarrumies-restaurang­en och kioskerna under den. I stället har vi byggt upp en ny slags restaurang­värld, Herkkulinn­a (Delikatess­lottet) där alla de gamla delikatess­erna finns kvar, men i modernare form. Våfflorna tillreds i en våffelkaru­sell, matgästern­a får själva bygga ihop sina salladsbäd­dar med grillspett och vår kanske populärast­e produkt, portionen med korv och potatis, har också uppgradera­ts, säger Adlivankin.

Speciellt för nöjesparke­ns vuxna besökare kommer Borgbacken i början av sommaren att öppna en solig uteserveri­ng, där man kan njuta av en rad nyheter som smaksatta popcorn (man kan välja mellan kanelbulle, tex-mex, kokos och vinäger) och sockervadd i en helt ny form, nämligen upplöst i skumvinsgl­aset.

 ??  ??
 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ??
FOTO: PETRA MIETTINEN
 ?? SKISS: BORGBACKEN ?? Pelles husbyggs under våren och kommer att innehålla en del kända element från Vekkula. Efter tre år på Borgbacken flyttar det roliga huset vidare till Tivoli Seiterä.
SKISS: BORGBACKEN Pelles husbyggs under våren och kommer att innehålla en del kända element från Vekkula. Efter tre år på Borgbacken flyttar det roliga huset vidare till Tivoli Seiterä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland