Hufvudstadsbladet

Betalar Berlin?

Vem ska stå för notan för franska presidente­n Emmanuel Macrons högtflygan­de EU-planer? Det frågar sig förbundska­nsler Angela Merkels tyska kristdemok­rater som oroar sig att svaret stavas Tyskland. I går besökte Macron Berlin för att förankra sina idéer ho

- TT/PONTUS AHLKVIST

Frankrikes och Tysklands gemensamma mål är att presentera en gemensam linje i frågan om eurozonens framtid senast i juni, enligt den franske presidente­n Emmanuel Macron.

– Ingen valutaunio­n kan existera utan någon form av konvergens, säger han i Berlin, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Macron poängterad­e samtidigt att det viktigaste var ett gemensamt mål bland euroländer­na, inte den exakta vägen dit.

Mötet hölls på Berlins stadsslott – för närvarande en byggarbets­plats – och är ”ytterligar­e en byggsten” i jakten på gemensamma lösningar inför EU-toppmötet i juni, säger förbundska­nsler Angela Merkel enligt nyhetsbyrå­n AFP. Formulerin­gen ger möjligen en fingervisn­ing om de lågt ställda förväntnin­garna.

Oroliga tyska skattebeta­lare

Macrons långtgåend­e planer på att förändra EU- och eurosamarb­etet bygger till stor del på stöd från regeringen i Berlin. I veckan stötte han på patrull då Merkels kristdemok­ratiska union uttryckte sitt missnöje med EU-kommission­ens planer på att skapa en europeisk valutafond, en idé helt i Macrons smak. En sådan EU-motsvarigh­et till IMF bör snarare komma till genom en fördragsän­dring, enligt den kristdemok­ratiska partigrupp­en i tyska förbundsda­gen.

Motståndet från Merkels parti hänger ihop med farhågan att notan för skuldkrise­r i andra euroländer ska skickas till tyska skattebeta­lare. Tidigare tyska insatser för att rädda eurosystem­et ses allmänt som en bidragande orsak till högerpopul­istiska Alternativ för Tysklands explosions­artade tillväxt sedan grundandet 2013.

Inga radikala förändring­ar

Tyska Socialdemo­kraterna, som sitter i koalitions­regering med Merkels kristdemok­rater, är mer positivt inställda. Den nytillträd­de socialdemo­kratiske finansmini­stern Olaf Scholz har dock flaggat för att några radikala förändring­ar i eurosamarb­etets struktur inte är aktuella.

 ?? FOTO: EPA/CARSTEN KOALL ?? Mötet i går mellan Emmanuel Macron och Angela Merkel hölls på Berlins stadsslott – för närvarande en byggarbets­plats – och var ”ytterligar­e en byggsten” i jakten på gemensamma lösningar inför EU-toppmötet i juni, sade Angela Merkel.
FOTO: EPA/CARSTEN KOALL Mötet i går mellan Emmanuel Macron och Angela Merkel hölls på Berlins stadsslott – för närvarande en byggarbets­plats – och var ”ytterligar­e en byggsten” i jakten på gemensamma lösningar inför EU-toppmötet i juni, sade Angela Merkel.
 ?? EPA/CARSTEN KOALL
FOTO: ?? Frankrikes president
■ Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel möttes på Berlins stadsslott i går.
EPA/CARSTEN KOALL FOTO: Frankrikes president ■ Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel möttes på Berlins stadsslott i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland