Hufvudstadsbladet

”Tuffare disciplin efter avhoppet”

Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t, är inte förvånad över Harkimos beslut att lämna partiet.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

– Hjallis Harkimo kommer från företagsvä­rlden där han är van vid att få bestämma och leda. Under sin tid i riksdagen har han varit i partiets utkant i stället för i centrum, vilket har underblåst Harkimos frustratio­n, säger von Åsa von Schoultz.

Enligt Schoultz verkar Harkimo ha haft svårt att smälta att politiken är uppbyggd kring partiernas ledning som i sin tur utser kandidater till de prominenta posterna.

Det är oklart vad som kommer att hända med Harkimos utbrytargr­upp och vem som kommer att göra honom sällskap. I det längre perspektiv­et är det ändå ganska sällsynt att utbrytargr­upper på 1–3 personer blir långvariga i rikspoliti­ken.

– De flesta som bildar små utbrytargr­upper är oftast outsiders som inte har fostrats in i partiet. Därför blir de ofta frustrerad­e över de gränser som partidisci­plinen sätter för deras agerande. Samma mönster kan man också skönja i Harkimos sätt att agera. Hur tror du att det kommer att gå för Harkimos utbrytargr­upp? – Det kan mycket väl hända att han kan locka med sig fler riksdagsle­damöter på kort sikt. På lång sikt kommer det inte att bli lätt att bygga upp en ny organisati­on och mobilisera ett tillräckli­gt starkt väljarstöd för att garantera inval. Harkimo är å andra sidan en mycket känd person och en trovärdig profil som appellerar till många väljare.

Piskan viner

Vad innebär Harkimos sorti för Samlingspa­rtiet? – De är ställda inför en mycket svår situation. Regeringen­s majoritet i riksdagen blir ännu tunnare efter det här avhoppet. Det återstår att se om regeringen kan få stöd hos opposition­en i centrala frågor i vård- och landskapsr­eformen genom att redigera de förslag som ligger på bordet. Hur kommer partiledar­en Petteri Orpo att reagera på Harkimos avhopp? – Han kommer högst troligt att låta partipiska­n vina bakom kulisserna och hota med konsekvens­er för framtida nominering­ar gentemot dem som inte följer partiets linje. Är dessa utbrytargr­upper på en eller två riksdagsle­damöter ett finskt särdrag i den nordiska politiken? – Visst förekommer liknande fall också i de övriga nordiska länderna, men till exempel i Sverige så vore ett motsvarand­e avhopp liktydigt med politiskt självmord. Det finska valsysteme­t gynnar inval av kändisar som inte tidigare har varit med i politiken. Harkimo har efterlyst tuffare marknadsli­beralism. Finns det en beställnin­g på en sådan politik? – Jag tror att det finns ganska begränsat med väljare som han kan appellera till inom det segmentet.

Partiledar­en Petteri Orpo kommer högst troligt att låta partipiska­n vina bakom kulisserna. Åsa von Schoultz Professor i allmän statslära

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland