Hufvudstadsbladet

Varning för ny omgång sanktioner mot Ryssland

Trots kraftiga kursfall finns fortfarand­e fallhöjd för ryska tillgångar och obligation­er, varnar Paul Greer, portföljfö­rvaltare på fondjätten Fidelity Internatio­nal. Han räknar också med att det kan komma ytterligar­e sanktioner mot Ryssland inom kort.

- SPT-TT/JOAKIM GOKSöR

Relationen mellan Ryssland och USA har nått en ny bottennivå. Spelplanen förändrade­s i grunden den 6 april, när president Donald Trumps regering oväntat slog till med betydligt mer långtgåend­e sanktioner mot oligarker och stora ryska företag än vad som tidigare riktats mot Ryssland.

– Det är en helt ny verklighet som marknaden måste hantera, säger Paul Greer, portföljfö­rvaltare specialise­rad på tillväxtek­onomier, på Fidelity Internatio­nal.

– Det är ett varningssk­ott riktat mot Ryssland, tillägger han.

Frysta dollartill­gångar

Greer togs som många bedömare på sängen av USA:s senaste sanktionsr­unda. I praktiken innebär de frysta dollartill­gångar för totalt 26 framstånde ryssar och 15 ryska företag – som alla har det gemensamt att de har nära band till president Vladimir Putin.

Sanktionsb­eskedet kommer bara några månader efter det att ratinginst­itutet S&P Global höjt Rysslands kreditbety­g från så kallad skräpstatu­s.

– Marknaden blev verkligen överraskad. Sanktioner­na kom utan förvarning, säger Greer.

Ett av de mest utsatta företagen är den sanktioner­ade oligarken Oleg Deripaskas aluminiumj­ätte Rusal, vars obligation­er har kollapsat på marknaden. Greer beskriver Rusals euroobliga­tioner som heta potatisar, som blir allt svårare att göra sig av med för investerar­e.

I helgen flaggade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i en intervju med tv-kanalen CBS för att en ny omgång amerikansk­a sanktioner mot Ryssland var på väg redan på måndagen, med anledning av påstått ryskt stöd till den misstänkta kemvapenin­dustrin i det krigshärja­de Syrien.

Haley hade dock gått händelsern­a i förväg.

– Ett beslut kommer att tas inom snar framtid, var beskedet från Vita husets pressekret­are Sarah Sanders i måndags.

Tröskeln har sänkts

Allt hänger på Rysslands agerande. Paul Greer Portföljfö­rvaltare på Fidelity Internatio­nal

De dubbla budskapen vittnar om att det råder delade meningar på toppnivå inom Trumpreger­ingen vad gäller den känsliga frågan om mer sanktioner mot Ryssland, enligt Greer.

– Det har ökat osäkerhete­n och förvirring­en på marknaden och jag tror att det ökar turbulense­n ännu mer på den ryska marknaden.

Paul Greers egen slutsats är att tröskeln för att det ska komma ytterligar­e sanktioner mot Ryssland från USA, Storbritan­nien och EU, är betydligt lägre nu än före den 6 april.

– Allt hänger på Rysslands agerande.

 ?? FOTO: TT-AP-ARKIV/MIKHAIL KLIMENTYEV ?? Rysslands president Vladimir Putin har nära band till den ryska oligarken Oleg Deripaska, en av de som har drabbats värst av de nya USA-sanktioner­na.
FOTO: TT-AP-ARKIV/MIKHAIL KLIMENTYEV Rysslands president Vladimir Putin har nära band till den ryska oligarken Oleg Deripaska, en av de som har drabbats värst av de nya USA-sanktioner­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland