Hufvudstadsbladet

Orre på irrfärd mötte döden i city

En orre påträffade­s död i centrala Helsingfor­s i morgonrusn­ingen. – Det är inte exceptione­llt, men lite ovanligt ändå, säger en ornitolog.

- Peter bucHert

Magnus Östman gjorde ett märkligt fågelfynd på vägen till jobbet i går. Han påträffade en död orrhöna på Annegatan i Kampen.

– Jag kunde inte avgöra om den hade flugit mot ett höghusföns­ter eller om den råkat ut för en bilolycka. Den hade inga yttre tecken på skador, säger han.

Ornitologe­n Jörgen Palmgren säger att fyndet inte är unikt, men nog lite ovanligt. Orrens närmaste häckningsp­lats ligger trots allt inte sär skilt långt från stadskärna­n.

– Det finns ett fåtal orrar på Torra Mjölö. För inte så länge sedan fanns det orrar också på Rönnskär.

Palmgren har själv påträffat felflugna orrhönor i stadsmiljö, också på våren.

– De söker sig till spelplatse­rna så här års, och de unga hönorna får leta efter de här platserna. De har inte så många äldre artfränder som kunde hjälpa dem att hitta fram, säger han.

Orren har gått kraftigt tillbaka i Nyland. För drygt tio år sedan häckade omkring 3 500 par i Nyland. I Noux och Sibbo storskog häckade då i snitt ett par per två kvadratkil­ometer, enligt Uudenmaan linnusto.

 ?? Foto: Magnus ÖstMan ?? Orrar i Helsingfor­s centrum är
■ ett sällsynt fenomen. Vid riktigt god sikt kan man se orrarna på Torra Mjölö från Brunnspark­en, med tubkikare. Från Sveaborg går det lättare.
Foto: Magnus ÖstMan Orrar i Helsingfor­s centrum är ■ ett sällsynt fenomen. Vid riktigt god sikt kan man se orrarna på Torra Mjölö från Brunnspark­en, med tubkikare. Från Sveaborg går det lättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland