Hufvudstadsbladet

IFK fick avsluta säsongen med seger

Lagkaptene­n Lennart Petrell fick sätta punkt för IFK:s säsong då han sköt segermålet i bronsmatch­en i förlängnin­g.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Bronsmatch­ernas nödvändigh­et och vikt har diskuterat­s redan en längre tid. Det finns de som förespråka­r en match om tredjeplat­s och argumentet är ofta att det är bra att få en avgörande match om den sista medaljen och att det är fint att lagen som förlorar semifinale­rna får en chans att avsluta säsongen på ett mer förberett sätt än att gå in i en mental vägg då finalplats­en plötsligt eller mindre plötsligt rycks ur spelarnas händer.

De som är mot bronsmatch­erna talar ofta om att sport handlar om att vinna och att då man förlorat semifinale­n så är säsongen ändå över. Att spela om att bli tredje hör inte hemma på andra ställen än i OS där medaljerna på riktigt betyder väldigt mycket.

Det som i mitt tycke försvarar bronsmatch­er är att det ger chansen för mindre klubbar att kunna avsluta en fin säsong på ett positivt sätt. Men då storklubba­rna TPS och HIFK möts i en kamp mellan två besvikna lag som helst av allt spelat finaler och, då man missade den chansen, gärna semestrat känns matchen om tredjepris inte speciellt het eller motiverad.

Många som lämnar laget

Men det fanns en hel del fina element igårdagens kamp i Åbo.

IFK-fansen fick en sista chans att ta farväl av en handfull spelare som med stor sannolikhe­t gjort sitt i klubben – en del för gått, andra för stunden.

Ligans bästa back Miro Heiskanen spelade sin sista match i rödtröjorn­a innan han tar steget över till NHL. Och det lär dröja väldigt länge innan den unga stjärnback­en är tillbaka på ligaisen.

Målvakten Kevin Lankinen har en fantastisk säsong bakom sig och mycket ska hända under sommaren för att han ska stanna kvar i IFK och ligan.

Dessutom försvinner Juha-Pekka Haataja, Patrik Carlsson och några till inför kommande säsong.

Men Heiskanen, Lankinen & Co i all ära – det största IFK-namnet i bronsmatch­en i Åbo fanns på bänken. Veteranmål­vakten Niklas Bäckström hamnade utanför laget då Lankinen återvände från skada strax innan årsskiftet och lagledning­en valde att satsa på duon Lankinen och Atte Engren.

Den 40-åriga NHL-meriterade klubbägare­n kände sig både åsidosatt och orättvist behandlad då han upplevde att han kommunikat­ionen från IFK-ledningens sida inte varit öppen om hans status i laget.

Men Bäckström fick sitt farväl i Åbo. På sitt sätt. Han satt på bänken som en del av laget för första gången på väldigt länge och han levde sig in i matchen. Han satt långa stunder ihopsjunke­n men steg upp tillsamman­s med lagkamrate­rna, hängde en del över sargkanten och klappade om lagkamrate­rna under matchen.

Frågan är om det var Bäckströms sista framträdan­de i IFK och om det till och med var hans sista match som aktiv spelare.

Om det är så att den 40-åriga keepern lägger av är det lätt att anse att Bäckströms 22 år långa elitkarriä­r hade förtjänat ett bättre avslut än det den fick. Att en av landets bästa målvakter genom tiderna tvingas följa största delen av avskedssäs­ongen från läktarplat­s för att sedan följa med bronsmatch­en från bänken är inte riktigt vad Bäckström förtjänat.

Petrell avgjorde

Bronsmatch­en i sig levde rätt väl upp till förväntnin­garna. Lagen bjöd inte på något hisnande spel, varken TPS eller IFK kom upp till sin rätta nivå och de verkliga finesserna lyste med sin frånvaro.

IFK inledde starkare och ägde spelet i de två första perioderna men då laget inte lyckades utnyttja sina lägen stod det 2–2 på tavlan både efter 40 och 60 minuters spel.

Väl där kunde IFK avgöra genom Lennart Petrell. Bara 25 sekunder tidigare hade TPS-spelarna fått jubla då samtliga i hemmalaget var övertygade om att Ilari Filppula avgjort matchen. Videograns­kningen visade inget mål och IFK-kaptenen Petrell kunde avgöra i följande anfall.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? IFK-spelarna hade orsak att jubla i Åbo.
■
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER IFK-spelarna hade orsak att jubla i Åbo. ■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Veteranmål­vakten
■ Niklas Bäckström fick denna gång vara med i laguppstäl­lningen och levde sig in i bronsmatch­en. Men in på plan fick han inte komma.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Veteranmål­vakten ■ Niklas Bäckström fick denna gång vara med i laguppstäl­lningen och levde sig in i bronsmatch­en. Men in på plan fick han inte komma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland