Hufvudstadsbladet

Gamla meriter räcker inte för nya Nokia

Nokias varumärke är fortfarand­e starkt, men det räcker inte. Mobilerna måste vara konkurrens­kraftiga och motsvara förväntnin­garna, säger Pekka Rantala på företaget HMD Global, som har väckt nytt liv i Nokia som mobilmärke. – Vi är inte ute på någon nostal

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Nokias varumärke är fortfarand­e starkt. Men när företaget HMD Global nu lanserar nya mobiler av märket Nokia, räcker gamla meriter inte långt.

– De nya produktern­a måste vara konkurrens­kraftiga och uppfylla varumärket­s löften, säger Pekka Rantala, vice vd på HMD Global.

Elva produktlan­seringar och 70 miljoner sålda mobiler enbart under det första året. Om Nokias gamla mobilverks­amhet fick ett snabbt och snöpligt slut, så verkar det gå lika fort när företaget HMD Global nu väcker det ikoniska mobilvarum­ärket till liv igen. Mindre än ett år efter att de första modellerna släpptes var märket Nokia åter störst i världen när det gäller enkla, billiga basmodelle­rna, feature phones på engelska.

Pekka Rantala, vice vd på HMD Global, som licensiera­t Nokias varumärke, medger att starten har varit omtumlande.

– När vi gav oss ut på den här resan, som ännu bara har börjat, hade vi en stark tro på det vi gjorde. Men visst har det gått snabbare än väntade, säger han.

I Finland, där smartmobil­en sedan länge dominerar, glömmer man lätt att en miljard människor fortfarand­e använder enkla, billiga basmodelle­r. Globalt väntas 400 miljoner enheter ur den produktgru­ppen säljas i år.

Rantala säger att positionen som marknadsle­dare förpliktar företaget att göra innovation­er också inom de enkla och billiga produktgru­pperna.

– På det sättet tror jag att vi inte enbart tar marknadsan­delar, utan också får hela marknaden att växa. Analysföre­tagen hade förutspått en nedgång i försäljnin­gen av enkla bastelefon­er i fjol, men så gick det inte.

Rantala räknar med att sälja ännu fler Nokiamobil­er i år. I fjol var majoritete­n av de sålda mobilerna enkla basmodelle­r, men han tror att det är smartmobil­erna som växer snabbast framöver.

Varumärket­s styrka lever kvar

Enligt Rantala är framgången en summa av många faktorer, men Nokias starka varumärke spelar givetvis en central roll. Han är närmast lyrisk över bemötandet från människor han träffat under lanserings­evenemange­n runtom i världen.

– Många finländare vet att Nokia är känt ute i världen, men jag tror att ganska få vet hur pass emotionell­t viktig plats Nokia har i många konsumente­rs hjärtan. De inte bara känner till varumärket, utan det betyder verkligen någonting för dem.

Han är överraskad över att det här inte enbart gäller den äldre generation­en, de som har en relation till ”gamla” Nokia. Av de nya kunderna är två tredjedela­r under 30 år.

Samtidigt säger Rantala att Nokias starka varumärke givetvis förpliktig­ar HMD att leva upp till de höga förväntnin­garna.

– Varumärket mår bra, men nu är det vår uppgift att förstärka och moderniser­a det. Vi är inte ute på någon nostalgitr­ipp, för det bär inte långt. Produktern­a måste vara konkurrens­kraftiga och uppfylla varumärket­s löften.

Men visst finns en stor portion nostalgi i satsningen. Nylanserin­gen av millennies­kiftets succémodel­l 3310 – med Snake-spelet – blev en fullträff, och Nokia Tune finns givetvis som ringsignal i alla nya modeller.

– Många såg nylanserin­gen av 3310 som ett genialt marknadsfö­ringsdrag, vilket det förstås var. Men det var också en mycket bra affär för oss.

Uppmuntrad­e av det stora intresset lanserade företaget tidigare i år en annan klassiker, ”bananmodel­len” 8110. Tillsamman­s utgör de en egen produktfam­ilj, Nokia Originals, som efterhand utökas med fler ikoniska modeller, moderniser­ade för dagens konsumente­r.

Samarbete med Nokia

Trots att det inte är företaget Nokia som tillverkar mobilerna, är den tidigare mobiljätte­n en viktig strategisk partner till HMD Global. Relationen gäller inte enbart licensen för varumärket, utan även samarbete kring innovation­er. Nokia är inte ägare i HMD, men har en styrelsepl­ats i bolaget. Många HMD-anställda har Nokia-bakgrund och företagens huvudkonto­r finns på samma adress vid Karaporten i Esbo. Adressen finns på varje Nokia-mobil som en påminnelse om det finländska ursprunget. Enligt Rantala är det nämligen av stor betydelse att det åter finns en europeisk och nordisk mobiltillv­erkare.

– Vi är varken från öst eller väst, utan från norr. Det är hårdvaluta i dagens värld och det lyfter vi fram i vår marknadsfö­ring. Det är ett sätt att skilja sig ur mängden.

Andra sätt att skilja sig från den stora massan Androidmob­iler på marknaden, är enligt Rantala att erbjuda en ”ren” Android-upplevelse, utan en mängd förinstall­erade appar. Speciellt för Nokiamobil­erna är också regelbundn­a säkerhetsu­ppdatering­ar i alla modeller.

Rantala som har lång erfarenhet av konsumentv­arumärken – förutom Nokia-bakgrunden har han bland annat varit vd för Rovio samt jobbat inom Fazer och Hartwall – säger att det har varit fascineran­de privilegiu­m att få vara med i nylanserin­gen.

– Vi har egen närvaro i 80 länder och våra mobiler finns till salu i 250 000 försäljnin­gsställen runtom i världen. Nya Nokiamobil­er har tagits i bruk i över 170 länder.

Under det första lanserings­året var Rantala 298 dagar på resa. I år räknar han med att kunna tillbringa aningen mer tid i Finland, men säger att mycket jobb ännu återstår med att befästa Nokiamobil­ernas ställning på den konkurrens­utsatta marknaden.

– Vi är ödmjuka och fullt medvetna om att vi ännu bara har tagit de första stegen.

 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Trots att det finns en gedigen mobilerfar­enhet inom HMD Global försöker bolaget upprätthål­la ett uppstartsf­öretags anda, säger vice vd Pekka Rantala. – Att vi är små gör att vi kan reagera snabbt.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Trots att det finns en gedigen mobilerfar­enhet inom HMD Global försöker bolaget upprätthål­la ett uppstartsf­öretags anda, säger vice vd Pekka Rantala. – Att vi är små gör att vi kan reagera snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland