Hufvudstadsbladet

❞ Vad är det som sker där? Det är intressant att det finns flera högt utbildade finskspråk­iga män som är barnlösa än svensksprå­kiga.

Forsknings­professor Anna Rotkirch på Befolkning­sförbundet

-

Svensksprå­kiga män är mer sällan barnlösa än finskspråk­iga. Skillnaden handlar om flera procentenh­eter.

Den senaste tiden har barnlöshet bland män varit aktuellt. Bland annat Finansmini­steriet har oroat sig över den sjunkande nativitete­n bland män. I längden har det betydelse för samhällets bärkraft. Speciellt alarmerand­e är siffrorna bland män med låg utbildning. Dessa män har extra svårt att träffa en partner.

Bland svensksprå­kiga män är nativitete­n ändå klart högre än bland finskspråk­iga.

Enligt Statistikc­entralens uppgifter från 2016 är 28,1 procent av 35–44-åriga svensksprå­kiga män med andra stadiets utbildning barnlösa. Bland finskspråk­iga är andelen 32,8 procent, vilket ger en skillnad på 4,7 procentenh­eter.

Skillnaden ökar ytterligar­e när man ser på män med högre högskoleut­bildning. Bland svensksprå­kiga är 21,6 procent barnlösa och bland finskspråk­iga 27,4 procent. Med andra ord är skillnaden hela 5,8 procentenh­eter.

Minst barnlösa män i Östeuropa

Forsknings­professor Anna Rotkirch vid Befolkning­sförbundet är överraskad över att skillnaden mellan finskoch svensksprå­kiga mäns nativitet är störst bland de högst utbildade. Högt utbildade svensksprå­kiga män hör till de mest fruktsamma i hela landet.

– Vad är det som sker där? Det är intressant att det finns flera högt utbildade finskspråk­iga män som är barnlösa än svensksprå­kiga, säger Rotkirch.

Men trots skillnader­na är det fortfarand­e tydligt att det handlar om samma land, menar hon.

Överlag har Finland väldigt hög andel barnlösa män jämfört med resten av Europa. Tillsamman­s med Italien, Tyskland, Nederlände­rna och Österrike hör Finland till de länder som toppar statistike­n. Minst barnlösa män hittar man i östra Europa och Ryssland.

Minoritete­r har högre nativitet

En potentiell förklaring till att svensksprå­kiga män mera sällan är barnlösa har att göra med den svensksprå­kiga befolkning­ens minoritets­ställning.

– Det är ofta så att minoritete­r har en lite högre nativitet än majoritets­befolkning­en. Det gäller inte bara finlandssv­enskarna utan också andra minoritete­r, säger Rotkirch.

– Förklaring­en som ges är att minoritete­r har större sammanhåll­ning.

En annan förklaring är att svensksprå­kiga män har en högre sysselsätt­ningsgrad än finskspråk­iga. År 2015 hade 94,5 procent av alla svensksprå­kiga män i åldern 35–44 jobb. Bland finskspråk­iga män var andelen 88,2 procent.

Högre sysselsätt­ningsgrad korrelerar i allmänhet med högre nativitet.

Jag kan göra alla de saker som folk med familjer inte kan göra. Till exempel kan jag tillbringa tre månader i Paris och gå på museer om jag vill. Gustav Nyström

Inga barn betyder frihet

Det finns flera orsaker till att män inte får barn. För vissa handlar det om att inte hitta en lämplig partner, för andra är valet frivilligt.

Kompositör­en Gustav Nyström har valt att inte skaffa barn. Dels har han aldrig känt att han vill ha barn, dels uppskattar han friheten som kommer av att inte ha barn att ta hand om.

– Jag kan göra alla de saker som folk med familjer inte kan göra. Till exempel kan jag tillbringa tre månader i Paris och gå på museer om jag vill. Jag skulle ha lust att säga att jag gör det för att rädda världen från överbefolk­ning men det låter inte riktigt trovärdigt, säger Gustav Nyström.

För honom handlar barnlöshet­en inte om att misslyckas med att hitta en partner, Nyström är lyckligt gift. Precis som han vill hans fru heller inte ha barn.

– Det skulle vara nästan omöjligt att ha ett bra parförhåll­ande om den ena parten vill ha familj och den andra inte. Men lyckligtvi­s har vi varit överens redan från början.

Trots att Nyström själv inte vill ha barn tycker han om att umgås med barn. Han har såväl vänner som syskon som har barn.

– Barn är underbara i mindre doser. Det kan vara jättekul att vara med ett litet barn i fyra dagar, men man märker med föräldrarn­a att det kanske inte är kul varje dag, säger Nyström.

 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ?? Kompositör­en Gustav Nyström har valt att inte skaffa barn trots att han tycker att barn är underbara i små doser.
FOTO: SPT/HENRI FORSS Kompositör­en Gustav Nyström har valt att inte skaffa barn trots att han tycker att barn är underbara i små doser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland