Hufvudstadsbladet

Bättre i Grekland, men krisen är inte över

Snart kan Grekland kanske lämna den finansiell­a livboj som har hållit landets ekonomi flytande under skuldkrise­n.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Stödprogra­mmen från EU, euroländer­na och den internatio­nella valutafond­en IMF ska upphöra i sommar, efter det ska statsekono­min i Grekland vara så stabil att landet fullt ut kan komma in på den internatio­nella lånemarkna­den.

Signalerna är uppmuntran­de. Räntan på grekiska statslån är cirka 4 procent, jämfört med nästan 25 procent för bara fem år sedan. Arbetslösh­eten sjunker – men är fortfarand­e omkring 20 procent. Ekonomin växer, men långsammar­e än man hoppats.

Och statsskuld­en är förkrossan­de tung, nära 180 procent av landets bnp.

I slutet av april diskuterar finansmini­strarna den grekiska skuldkrise­n vid sitt möte i Sofia. I juni ska euroländer­na finslipa avslutande­t av stödprogra­mmet.

Redan vid aprilmötet borde euroländer­na ta tag i det man hittills har skjutit framför sig, nämligen hur man ska minska det grekiska skuldberge­t så att statsekono­min blir lättare att hantera. Under krisens gång har en del av Greklands skulder avskrivits, men hittills har Tyskland, framför allt den tidigare finansmini­stern Wolfgang Schäuble från CDU, sagt blankt nej till ytterligar­e avskrivnin­gar.

Men den nye finansmini­stern, socialdemo­kraten Olaf Scholz har signalerat en mera pragmatisk inställnin­g till skulderna. Här är han inne på samma linje som Frankrikes president Emmanuel Macron.

Men att i någon form låta tyska skattebeta­lare stå för Greklands skulder är omåttligt impopulärt bland väljarna, och förbundska­nsler Angela Merkel har också varit kritisk. Frankrike är redo att förlänga återbetaln­ingen av de grekiska lånen med cirka 12 år, och samtidigt sätta ett tak på räntorna. Det skulle minska skuldbörda­n med cirka 43 miljarder euro.

Även om Grekland nu ser ut att kunna klara sig utan de ekonomiska stödprogra­mmen är landet fortfarand­e hårt drabbat av det sociala och ekonomiska stålbad som de stränga reform- och åtstramnin­gskraven ledde till.

Nästan en halv miljon utbildade arbetstaga­re har sökt sig utomlands. Antalet jobb har ökat, men upp till 60 procent av dem är kortvariga och dåligt betalda. Det ger inget framtidspe­rspektiv för de unga som tvingas ta de jobb som finns och leva ur hand i mun.

Dessutom är Grekland fortfarand­e låst i samma politiska, sociala och ekonomiska strukturer som ledde till krisen.

De grekiska företagen är små, ofta familjebas­erade, och utan kapacitet att växa. Bankkriser­na har dessutom gjort att det inte har funnits finansieri­ng för produktivi­tetshöjand­e investerin­gar på nära ett decennium.

Privatiser­ingen av statlig egendom som skulle ge statskassa­n ett viktigt ekonomiskt tillskott släpar långt efter det som förutsätts i stödprogra­mmen.

Det politiska systemet är instabilt, de hårda nedskärnin­garna har skapat missnöje som kanalisera­s i extremgrup­per både till vänster och till höger. Svaga politiska institutio­ner förhindrar en långsiktig lagstiftni­ng som skulle skapa ett hållbart juridiskt och fiskalt system med förutsägba­rt regelverk och hållbara verksamhet­sförutsätt­ningar.

Korruption­en är fortfarand­e ett stort problem. Regeringen som domineras av vänsterpar­tiet Syriza med premiärmin­ister Alexis Tsipras har inlett en parlamenta­risk granskning av tio toppolitik­er, bland dem två tidigare premiärmin­istrar. De anklagas för mutor, men de säger att anklagelse­rna är falska och ett försök av Syriza att svartmåla politiska motståndar­e.

Opposition­en hävdar att anklagelse­rna syftar till att lägga skulden för krishanter­ingen med de stränga nedskärnin­garna på misstag som de tidigare, korrupta regeringar­na gjorde.

Grekland har fortfarand­e långt kvar innan landet har skapat de politiska och juridiska strukturer som krävs för den sociala, politiska och ekonomiska återuppbyg­gnaden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland