Hufvudstadsbladet

Polis: Låt polisen värva lokalt

Allför få svensk- och tvåspråkig­a vill bli poliser. Lös problemet genom att låta de lokala poliserna sköta en del av rekryterin­gen, säger överkommis­sarie Mats Lagerstam.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Den svensksprå­kiga polisutbil­dningen skulle börja i januari men starten sköts upp till augusti 2018. Orsaken var alltför få lämpliga sökande.

Situatione­n är alarmerand­e. Många svensk- och tvåspråkig­a poliser går i pension de närmaste åren och ersättare behövs.

Det är egentligen ingen ny idé överkommis­sarie Mats Lagerstam vid Raseborgsp­olisen kommer med för att lösa problemet. Det handlar om en återgång till det gamla.

– Ännu för några år sedan lämnade sökandena in en del av handlingar­na till hemortens polis. Jag har själv intervjuat många sökande. De fick veta vad inträdespr­ovet gick ut på och vi kunde ge en första bedömning om den sökande var lämplig att bli polis. Efter intervjun var det en väldigt liten procent som hoppade av ansöknings­processen.

Av någon orsak slopades systemet för några år sedan. Alternativ­en är många för de sökande och utan intervjun vid stationen försvagade­s kontakten till de sökande. Efter att intervjun vid polisstati­onen försvann är också de som kommer till inträdesfö­rhören sämre förberedda än tidigare, tror Lagerstam.

Intervjuer­na slopades samtidigt som stora förändring­ar svepte över polisväsen­det. Polisen skulle effektiver­as vilket ledde till centralise­ring och mindre resurser.

Lagerstam inledde sin karriär vid polisen i Vanda 1993 och hann göra många intervjuer med kommande polisadept­er innan systemet slopades. Någon resursfråg­a handlade det inte om, säger han.

– Intervjuer­na var ingen belastning. Jag vet helt enkelt inte varför systemet ändrades. Det var bara ett besked som kom uppifrån.

 ?? ENLUND
FOTO: LINA ?? Låt den lokala polisen intervjua dem som vill bli poliser, säger överkommis­sarie Mats Lagerstam vid Raseborgsp­olisen.
ENLUND FOTO: LINA Låt den lokala polisen intervjua dem som vill bli poliser, säger överkommis­sarie Mats Lagerstam vid Raseborgsp­olisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland