Hufvudstadsbladet

Kvinnorna tar långsamt plats i antikbrans­chen

Antikmässa­n i Maastricht, The European Fine Art Fair, är rätta stället om man vill ta reda på varför det finns så få kvinnor på de högre nivåerna inom antikbrans­chen.

-

Det är nästan en underdrift att påstå att antikhande­ln är en konservati­v bransch. Ingen tycks ifrågasätt­a varför relativt få kvinnor äger eller leder de större galleriern­a som sysslar med antikvitet­er. HBL talade med sju kvinnor som antingen har en ledande position eller äger en butik. Intressant nog förklarade majoritete­n att de aldrig hade ägnat en tanke åt kvinnofråg­an i samband med antikhande­ln.

Camille Sourgets antikvaria­t befinner sig i Paris i Saint-Germaindes-Prés, på Seines vänstra strand. Camille debuterade i år på Tefaf med en minimonter som, popup-formatet till trots gjorde ett stort intryck.

– Jag har inrett med färggranna fågelböcke­r, modekatalo­ger från 1700-talet och dyrbara bokbindnin­gar som borde attrahera kvinnor.

Camille erkände genast att alla hennes kunder faktiskt är män. Hur hamnade hon då i branschen?

– Min far handlade i antika böcker, och han fick inte en son, svarar hon med ett hjärtligt skratt.

Det är ett mycket typiskt svar; fyra av kvinnorna ärvde antikaffär­en av en av sina föräldrar. De tre övriga arbetade sig upp i branschen.

Deborah Elvira säljer antika spanska smycken och är baserad i en ort norr om Valencia. Hennes far var en respektera­d antikhandl­are och hon minns att hon som barn ibland fick följa med på arbetsreso­r. Deborah anser att fördelen med jobbet just är de flexibla arbetstide­rna.

– Jag kan välja att stå på en mässa eller träffa kunder i deras hem, eller också hemma hos mig. Jag är fri att göra som jag vill.

Deborah uppskattar att hon har ungefär lika många kvinnliga som manliga kunder.

– Jag har aldrig känt att arbetet är besvärliga­re eller lättare just för att jag är kvinna. Men kanske jag inte är rätt person att bedöma saken eftersom jag inte har familj. Däremot har jag två katter, säger hon.

Finländska guldsmeder

Katherine Purcell har gått den långa vägen och är verkställa­nde direktör för den brittiska hovjuveler­aren Wartski. Hon visar mig ett utsökt mäster- verk med finländskt påbrå, ett elegant cigarettet­ui i guld dekorerat med gropemalj och inlagda diamanter. Det är tillverkat av Fabergés chefsverkm­ästare Henrik Wigström. Wartski har flera av hans och andra finländska guldsmeder­s Fabergé-konsthantv­erk till salu för priser som jag bara får gissa.

Katherine har jobbat 37 år i butiken och hon har lagt märke till små förbättrin­gar.

– Antikhandl­are anställer kvinnor med masterexam­en som forskare, men det är sällan.

Katherine upplever med jämna mellanrum att kunder inte tar kvinnor på allvar. Det är svårt att bryta ned könsfördom­ar så länge det finns män som inte inser att en kvinna kan ha expertis och kanske även har publicerat en hyllad fackbok om ämnet i fråga, som i hennes fall.

– Det händer att en kund kommer in i affären, vänder sig direkt till mig och ber att få tala med chefen. Uppenbarli­gen är jag okunnig eftersom jag är kvinna.

Få kvinnor ansvarar för köp och

försäljnin­g av dyrbara konstförem­ål. Det krävs tydligen en upplyst butiksägar­e för att lita på kvinnliga anställdas kompetens, säger Katherine.

Wartski, konsthandl­aren Dickinson, Rupert Wace Ancient Art och några andra viktiga antikhandl­are som jag träffade på konstmässa­n har redan kvinnliga chefer, men om man vill bryta ny mark i denna traditions­bundna bransch måste fler kvinnor bryta igenom det blyinfatta­de glastaket.

Museiförem­ål

På en antikmässa är allt till salu, men ofta tänker jag att många av föremålen som säljs på The European Fine Art Fair (Tefaf) egentligen hör hemma på museum. Representa­nter för flera av världens främsta museer tänker samma tanke. Därför reser närmare 300 kuratorer och experter årligen i mars till den gemytliga staden i södra Nederlände­rna.

Tefaf täcker närmare 7 000 års konsthisto­ria. Någonting motsvarand­e finns inte. 275 konst- och antikhandl­are från 21 länder erbjuder allt från en Strindberg­målning, spanska silverspor­rar, Delftfajan­s, kinesiska tempelvakt­er och Sarpaneva-vaser till en skrämmande kongolesis­k skulptur som använts vid en maskulin initiering­srit.

En finsk hörna

New York-baserade Hammer Galleries uppnådde mässans toppnoteri­ng. Van Goghs ganska medelmåtti­ga men expressiva Syrener (1887) såldes förmodlige­n för närmare 7,7 miljoner euro. ”Förmodlige­n” för att hemlighets­makeriet kring försäljnin­gspriserna fortfarand­e är stort. När det gäller priser krävs det ökad transparen­s inom de olika konstbrans­cherna.

Skandinavi­ska konstverk och möbler dyker upp i många olika montrar. Det tyska galleriet Daxer & Marshall erbjöd Helene Schjerfbec­ks Stam och tallar, ett landskap från Hyvinge (1914) för 220 000 euro. I juni 2017 klubbades tavlan på Uppsala Auktionska­mmare för 800 000 kronor (80 000 euro). Hos samma handlare hängde också en ganska tidig interiör av Vilhelm Hammarshøi (Pigen daekker bord, 650 000 euro). Målningens proveniens ger den lite extra glans eftersom den ägdes av Olof Lagercrant­z och därefter av dennes författars­on Richard.

Fem skandinavi­ska galleriste­r ställde ut i Maastricht, men en finländsk antik- eller designhand­lare har aldrig vågat satsa på denna lyxiga mässa. I år hade vi ändå en fransk ambassadör. Parisbaser­ade Eric Phillipe fyllde hela sin monter med finska möbler och design. Föremål av elva finländska formgivare, däribland Bertel Gardberg, Eva Hidström och Lars-Gunnar Nordström, fanns i denna hörna av mässan där man nästan kunde känna sig som hemma.

New York står numera värd för en lite mindre version av The European Fine Arts Fair (Tefaf), i år 4–8 maj.

TEXT & FOTO ALBERT EHRNROOTH

dagbok@ksfmedia.fi

 ??  ?? Tefaf är mest känd som en antik- och designmäss­a, men det belgiska galleriet Axel Vervoordt lyckas alltid mycket stilfullt bland gammalt och nytt. El Anatsuis Reexaminat­ion (2017) är en metallvävn­ad som huvudsakli­gen består av flaskkapsy­ler.
Tefaf är mest känd som en antik- och designmäss­a, men det belgiska galleriet Axel Vervoordt lyckas alltid mycket stilfullt bland gammalt och nytt. El Anatsuis Reexaminat­ion (2017) är en metallvävn­ad som huvudsakli­gen består av flaskkapsy­ler.
 ??  ?? Fabergés verkstadsm­ästare Henrik Wigström tillverkad­e detta cigarettet­ui i guld dekorerat med émail champlevé (gropemalj) . Priset avslöjas endast för köpintress­erade.
Fabergés verkstadsm­ästare Henrik Wigström tillverkad­e detta cigarettet­ui i guld dekorerat med émail champlevé (gropemalj) . Priset avslöjas endast för köpintress­erade.
 ??  ?? Den franske designhand­laren Eric Philippe fyllde hela sin monter med finländska möbler och konsthantv­erk och man kan undra varför ingen finsk handlare ställer ut på Tefaf.
Den franske designhand­laren Eric Philippe fyllde hela sin monter med finländska möbler och konsthantv­erk och man kan undra varför ingen finsk handlare ställer ut på Tefaf.
 ??  ??
 ??  ?? Camille Sourget försöker locka kvinnliga köpare genom att skylta med vackert illustrera­de böcker, men alla hennes kunder är män!
Camille Sourget försöker locka kvinnliga köpare genom att skylta med vackert illustrera­de böcker, men alla hennes kunder är män!
 ??  ?? Deborah Elvira äger ett galleri norr om Valencia. Hon specialise­rar sig på spanska barocksmyc­ken.
Deborah Elvira äger ett galleri norr om Valencia. Hon specialise­rar sig på spanska barocksmyc­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland