Hufvudstadsbladet

Superfinal­erna får ge vika – finalserie­rna gör comeback

Finalserie­rna gör comeback efter tre års paus.

- HBL

I helkgen avgjordes de så kallade superfinal­erna i innebandy. Precis som de två föregående säsongerna var det en enskild match som avgjorde vem som spelar hem guldet.

På damsidan var det SB-Pro som blev mästare efter att ha slagit Classic i finalen med 3–2 medan Classic fick jubla i herrfinale­n då laget slog Happee med klara 6–2.

Men årets superfinal­er blir de sista. Innebandyf­örbundet bestämde under sitt möte på måndagen att återgå till finalserie­r i stället för superfinal­erna. Från och med säsongen 2018–19 kommer slutspelet att avgöras i serier enligt bäst av fem i damligan och bäst av sju i herrligan. Damernas finalserie avgörs också enligt bäst av sju.

– Det var modigt att pröva på superfinal­konceptet. Det var ett exceptione­llt evenemang som locka- de storpublik enligt finländsks mått, säger innebandyf­örbundets styrelseor­dförande Risto Kauppinen.

Kauppinen säger ändå att man inte lyckades få grenfolket tillräckli­gt bra bakom det nya konceptet och dessutom finns det stora ekonomiska risker med att arrangera en helg där båda finalerna spelas på samma ort.

Det är innebandyf­örbundet och förbundets aktiebolag som stått för arrangeman­gen i superfinal­erna – nu flyttas ansvaret över på de klubbar som tar sig till final.

– Tanken är inte att vi ska återgå till det gamla systemet utan att vi ska göra finalhände­lserna mer spektakulä­ra och gör dem större, säger Kauppinen.

– En viktig orsak till att vi tog beslutet att återgå till finalserie­r i stället för enskilda finalmatch­er är att majoritete­n av klubbarna vill ha det så. Via finalserie­rna kan man skapa supporterk­ultur och hajp kring lagen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Superfinal­erna har spelats på Hartwallar­enan 2016, 2017 och 2018. SB-Pro från Nurmijärvi tog hem titeln i helgen.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Superfinal­erna har spelats på Hartwallar­enan 2016, 2017 och 2018. SB-Pro från Nurmijärvi tog hem titeln i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland